Met de populariteit van mobieltjes krijgen we op een dag een overload aan informatie binnen. Elke dag krijgen we maar liefst 100.000 woorden over ons heen. Sta er eens bij stil. Hoeveel lees jij op een dag? Dat ene interessante nieuwsartikel, de Whatsapp van een familielid, rapporten en e-mails op het werk, dit blog….

Dit rijtje kunnen we uiteraard nog veel langer maken (doen we niet, want dat scheelt je weer een aantal woorden lezen). En dan zijn er nog die massa’s vacatures, 235.000 om precies te zijn als we de data van CBS aanhouden. Opvallen is dan een uitdaging, maar het kan met beeld. Zeker omdat we steeds meer visueel aangelegd zijn en beeld beter blijft hangen. En omdat 90% van de informatie die naar je hersenen gaat beeld is. En beeld wordt ook nog eens zo’n 80% beter opgenomen als het kleuren bevat.

Workshop ‘Infographic en vacatureteksten’

Hoewel we bij Voor Tekst als tekstbureau geloven in woord en geschrift, zien we natuurlijk ook de toegevoegde waarde van beeld. Zeker als het gaat om arbeidsmarktcommunicatie. Genoeg aanleiding dus voor ons tekstbureau om de workshop ‘Infographics en vacatureteksten’ te organiseren. En omdat we ook geloven in ‘schoenmaker blijf bij je leest’ nodigden we infographicdesigner en presentatiemaker Bart Mijnster uit om zijn bak aan kennis over infographics te delen.

Ik schoof aan bij de eerste workshop ‘Infographic en vacatureteksten’, samen met recruiters die werkzaam zijn bij corporates en intermediairs. Met elkaar ontdekten we, natuurlijk onder de bezielende leiding van Bart, hoe je in PowerPoint eenvoudig jouw vacature omzet in een informatieve illustratie. Niks geen dure programma’s, PowerPoint is prima, zeker om mee te starten. En als je dacht dat het maken van een infographic moeilijk is? Het valt echt mee! Zeker als je geënthousiasmeerd wordt door Bart, die sterk over weet te brengen hoe je beeld inzet om je verhaal te vertellen.

Voordelen van infographics

Met de krappe arbeidsmarkt rijzen de vacatureteksten de pan uit. Bart deelt met ons dat het vertalen van een vacaturetekst naar een infographic daarom een aantal voordelen heeft:

  • het is makkelijk en snel te scannen.
  • in 1 oogopslag zorg je voor herkenning van je bedrijf door middel van beeldtaal.
  • je onderscheidt jezelf, waardoor je opvalt.

En daar komt nog een groot voordeel bij: Jouw vacature om (laten) toveren tot een infographic laat je extra goed nadenken over de functie. Op een infographic kun je natuurlijk niet je hele vacaturetekst kwijt. Daarom is het belangrijk om, voordat je begint met de infographic, de kern uit de vacaturetekst te halen. Dus daagt Bart ons uit om de hersenen te kraken en keuzes te maken over zaken als:

  • wat gaat de kandidaat eigenlijk écht doen? Oftewel: wat is het doel van de functie?
  • wat zijn de 3 belangrijkste werkzaamheden en competenties?
  • what’s in it for the candidate? Denk aan salaris en mooie secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar denk ook zeker aan wat jouw bedrijf uniek maakt. Spelen jullie dagelijks tijdens de lunch een fanatiek partijtje tafelvoetbal? Kijken jullie allemaal uit naar het jaarlijkse uitje waarin jullie survivallen in de Ardennen? Of krijgt de kandidaat collega’s die de dag aftrappen met een mop? Met beeld kun je perfect de sfeer van het bedrijf of de afdeling overbrengen.

Zet jouw vacature om in beeld

Wil je ook ontdekken hoe je met PowerPoint een flitsende infographic maakt en welke stappen je doorloopt om een vacature om te zetten in beeld? Goed nieuws! 8 november 2018 van 10.00 tot 15.00 uur neemt Bart Mijnster je mee in de wereld van infographics. Je leert met welke tools je infographics maakt, waar je afbeeldingen vandaan haalt, wat de beste indeling is, hoe je de kern uit vacatureteksten haalt en hoe je in beelden denkt. Uiteraard ga je ook zelf aan de slag met het maken van een infographic in PowerPoint. Schrijf je direct in voor de workshop ‘Infographics en vacatureteksten’.

Wat voor infographic je kunt maken na de training?
Check onderstaand voorbeeld.

 


Dit blog over de workshop ‘Infographics en vacatureteksten’ rolde van het toetsenbord van Dalinka Haze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *