Werksfeer bij werving voor overheidsvacatures.

14 september 2020

Iris Wright

Adviseur arbeidsmarktcommunicatie & copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


Vacatureteksten zijn ook een belangrijk wervingsmiddel voor vacatures binnen de overheid. Toch is het soms lastig om zo’n vacaturetekst aandachtig te lezen zonder stiekem te gapen. En als je eindelijk bij het deel bent over de werkgever, neemt de teleurstelling de overhand. Ja, er staat van alles over de missie en visie van de organisatie en de verantwoordelijkheid van het cluster of de afdeling. Maar hóé is het om daar te werken? Wie zijn de collega’s en hoe ziet de nieuwe werkplek eruit? De gemiddelde overheidsvacature laat je in het ongewisse over de werksfeer terwijl het een van de belangrijkste pullfactoren is. Gemiste kans!

Daarom aandacht voor werksfeer

Eerst een aantal feiten. Want waarom zou je aandacht besteden aan het beschrijven van de werksfeer in vacatureteksten? Uit onderzoek van Intelligence Groep (2018) blijkt dat bijna 26% van de werkzoekenden duidelijkheid wil over de werkgever. Logisch, want je besteedt aardig wat tijd op je werkplek. Een beschrijving over de werksfeer is niet anders. Pas je wel binnen dit team? Spreekt de cultuur je aan? Door de bedrijfsomschrijving zo compleet mogelijk te maken, geef je direct antwoord op dit soort vragen. Daarnaast:

  • noemt 45% van de Nederlandse beroepsbevolking werksfeer als pullfactor voor de keuze van een nieuwe baan.
  • haakt 24% af als de bedrijfscultuur niet past.
  • ziet 24% van de werkzoekenden cultuur als een belangrijk thema.

Werksfeer binnen de overheid

Met die data in ons achterhoofd duiken we in de vacatureteksten van de overheid. Of deze teksten, specifiek als we het hebben over de stukken over de bedrijfsomschrijving, langdradig waren? Oordeel zelf.

Weinig tot geen informatie over de werksfeer. Hier staan vooral de doelen van de afdeling beschreven, maar er staat niets over hoe het écht is om daar te werken. Om het nog niet eens te hebben over de lengte van sommige zinnen in deze teksten.

Gelukkig zijn er ook voorbeelden die wél een beeld creëren hoe het is om te werken binnen de overheid:

Bron: Gemeente Goes

Een hele andere tone of voice en concrete informatie. Je weet precies waar je gaat werken en hoe de samenwerking tussen de collega’s is. Juist omdat overheidsorganisaties groot zijn met diverse afdelingen, is het belangrijk om meer te vertellen over het team. Dus waar moet je extra aandacht aan besteden om jouw kandidaten aan te spreken met wervende vacatureteksten? We delen 3 tips:

Tip 1: gebruik concrete voorbeelden

Beschrijf de werksfeer door échte voorbeelden te gebruiken. Stel de vraag: ‘hoe is het om hier te werken?’ Neem dan geen genoegen met ‘leuk of informeel’, maar vraag door. Hoe concreter de voorbeelden, hoe beter. Vertel ook hoe de kernwaarden van deze overheidsorganisatie tot uiting komen.

Tip 2: maak het beeldend

Is het een gloednieuw kantoorgebouw of een historisch herenpand? Beschrijf de werkplek door typische details te noemen. Denk aan het uitzicht vanaf de werkplek of faciliteiten op het stadhuis, provinciehuis of kantoor. Krijgt de kandidaat een eigen bureau of werkt iedereen juist op flexplekken? Wordt er elke pauze gewandeld in het nabijgelegen park of gaat men elke vrijdag na werk darten in het plaatselijke café? En wie is nu die dartkampioen? Door het beeldend te omschrijven breng je de werksfeer tot leven, alsof je daar echt even rondloopt.

Gebruik ook concrete getallen om de grootte weer te geven. De ene kandidaat werkt liever in een team van 2 collega’s en de ander zit meer op z’n plek bij een overheidsorganisatie waar 1.500 medewerkers werken. Door cijfers toe te voegen aan jouw overheidsvacatures creëer je tegelijkertijd vertrouwen bij jouw doelgroep.

Tip 3: pas quotes toe

Over het creëren van vertrouwen gesproken: pas quotes en/of testimonials toe in jouw werving. Deze quotes komen uiteraard van collega’s die nu bij de desbetreffende overheid werken. Verwerk een paar korte zinnen in de vacaturetekst. Uit onderzoek van Indeed blijkt dat 83% van de kandidaten aangeven dat reviews ze beïnvloeden bij wie ze solliciteren. Tegelijkertijd maak je van de huidige collega’s ambassadeurs. Win-win!

Bron: Gemeente Houten

Besteed aandacht aan de werksfeer

Samengevat: laat kandidaten weten hoe het is om bij deze overheidsinstantie te werken. Zo win je de kandidaten voor je en boek je de beste resultaten. Denk vanuit de kandidaat en schrijf alsof je tegen ze praat. Daarmee verhoog je de kwaliteit van de werving én laat je het stoffige imago van de overheid achter je.