o tot voor 1Op 27 juli 2015 bestond mijn tekstbureau Voor Tekst vier jaar. Ik heb het gevoel dat ik sinds de ‘geboorteaangifte’ bij de KvK de fases van dreumes, kleuter en pubertijd heb doorlopen:

0 tot 4 beschuit2011
Lekker, beschuit met roze muisjes. Voor Tekst is geboren en ik ben ondernemer. Of eigenlijk ben ik een halve ondernemer. Ik combineer het nog even met een parttime job in loondienst. Lekker veilig. En ergens te vergelijken met de babytijd, waar je op gezette tijden eet en slaapt. Bij de eerste kik krijg je een fles of een speen om je zoet te houden. Waar je in een wiegje slaapt waar je niet uit kunt rollen. Ontzettend veel prikkels en bovendien uniek: als een van de jongste jongleurs ter wereld hield ik ballen hoog voor zowel een werkgever, een bedrijf als een jong gezin.

0 tot 4 baby2012
Met matig evenwichtsgevoel zet ik als dreumes mijn eerste stapjes los. De tafelranden zijn m’n houvast en ik klamp me aan benen van voorbijgangers vast als ik ook maar enigszins dreig te vallen. Het aantal uren dat ik in loondienst werk, neemt af, het aantal uren ondernemen neemt toe. Ik ontdek de wereld van acquisitie tot zaken doen. En alles ertussenin. Met vallen en opstaan maar ik ga met sprongen vooruit. De eerste website ben ik ontgroeid, website twee is een feit.

Voor Tekst krijgt een zusje: Voor Vacaturetekst is het label waarmee we ons volledig kunnen focussen op het meest gebruikte middel in de arbeidsmarktcommunicatie.

0 tot 4 puber2013
Zoals een rasechte puber betaamt, wil ik alleen nog doen wat ik écht leuk vind en wat het beste is voor mij. Ik maak me los. Ongeacht wat anderen of de (slechte) economie zeggen, laat ik de ‘veilige’ omgeving van in loondienst zijn los,door mijn werkgever, na bijna een decennium, mijn ontslagbrief te overhandigen. Tuurlijk vind ik het spannend, maar ik doe het gewoon en ‘zie wel’. En ik ben vrij!

Alsof mensen om mij heen gedachten kunnen lezen, staat al voor mijn ‘coming out’ als 100% ondernemer de telefoon roodgloeiend en ontploft de mailbox. Ik voer mijn snelheden op die een brommercontrole niet zouden doorstaan en geef gas.

2014
6a0133f49a611c970b01543247f750970c-250wiDit jaar komt de puberteit op z’n hoogtepunt. Een enorme groeispurt betekent nog harder werken en meer freelance tekstschrijvers aan Voor Tekst binden… De teller staat inmiddels op negen en we werken met indrukwekkende bekende én fenomenale onbekende organisaties. Toch… ondanks de versterking van mijn freelance teksttoppers voelt dit ondernemersjaar alsof ik voortdurend broeken met hoog water draag, achter de feiten aan loop, uit mijn jasje groei en in een spagaat zit. Wie ben ik, wat wil ik en wat ben ik waard? En o ja, waarom was ik ook al weer gestart als ondernemer?

0 tot 4 volwassen2015
Bijna letterlijk op nieuwjaarsdag valt het kwartje, gaat het licht branden en verandert de spagaat in m’n favoriete kleermakerszit. Ik weet wie ik ben, wat ik wil en wat ik waard ben. Ik realiseer me dat die snelle groei mooi is maar dat – om als bedrijf gezond oud te worden – het borgen van kwaliteit en verder professionaliseren cruciaal is. En dat ik alleen nog dat moet doen waar ik écht blij van word. Ik ga letterlijk en figuurlijk het huis uit en betreedt een eigen kantoorruimte. De wereld om me heen verandert ook, dus moet ik meegroeien met o.a. een nieuwe website die full responsive is.

De andere kant van de medaille is dat ik sinds 2011 enkele klantrelaties ben ontgroeid en dat de samenwerking met hen stopt. Maar elk eind is het begin van iets nieuws. Nieuwe opdrachten dagen ons uit en brengen het allerbeste in ons naar boven. Voor Tekst is volwassen.

Volwassen, maar ben ik nu uitgeleerd? Echt niet! Niet alleen is de online wereld continu in beweging, maar ook het communicatievak en alles om mij heen verandert 24/7. Het grootste deel van mijn leven als ondernemer ligt nog voor me. Elke dag, elke minuut leer ik weer bij. Ik ontmoet nieuwe mensen, kijk terug én vooruit. Zelfs tijdens het schrijven van dit blog ben ik wéér wijzer geworden. Maar één ding blijft en staat als een paal boven water: ik heb het mooiste vak ter wereld!

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *