Vage vacatureteksten.
08/02/2019

Nicol Tadema
Ambassadeur en oprichter
arbeidsmarktcommunicatie
Meer dan de helft van de werkzoekenden vindt vacatureteksten te vaag. Da’s best veel. Om precies te zijn vindt 53% het dus lastig om op basis van een vacaturetekst te bepalen of er een potentiële match is. En dat is zonde, helemaal als je je bedenkt dat 34% van de werkzoekenden de eerste indruk van het bedrijf baseert op de vacaturetekst. En nu we het er toch over hebben: waarom worden werkzoekenden vergeleken met jonge honden, tijgers of spinnen?
“Voor deze spin-in-het-web-functie zoeken we een echte jonge hond die elke dag als een tijger cijfers cruncht…” eh, pardon? Mag ik als mens ook solliciteren?
Of deze dan, ook uit zo’n onduidelijke vacaturetekst: “Als product owner kijk je van nature van buiten naar binnen.” Japke-d. Bouma kwam ’m tegen en vroeg even door.
Dat is sowieso een goed idee, doorvragen. Wat bedoel je nu eigenlijk met een enthousiast team? Waar blijkt dat uit? Dansen ze elke dag samen de hokey pokey? Met goede intakevragen maak je een hoop duidelijk.
De (on)zin van een goede vacaturetekst
Dus hebben we een probleem? Probleem is een zwaar woord. Het is vooral een gemiste kans voor die werkgevers en intermediairs die vage vacatureteksten inzetten. Zij lopen het risico dat ze, vaak zonder het door te hebben, de sollicitatie van de ‘ideale kandidaat’ mislopen. Simpelweg omdat die ‘ideale kandidaat’ dacht ‘bij twijfel niet doen’ of omdat hij/zij de match niet of onvoldoende zag. En dan hebben we het nog niet eens over de (vaak onnodige) tijd die deze werkgevers en intermediairs kwijt zijn aan de selectie en het afwijzen van de vele niet-passende sollicitanten.
Aan de andere kant is het een geweldige kans voor werkgevers en intermediairs die juist wel sterke vacatureteksten schrijven/publiceren. Helemaal als je je bedenkt dat 91,5% van de vacatureteksten een onvoldoende scoort. Dus die ‘ideale kandidaat’ die bij andere werkgevers afhaakt, zou zomaar weleens op jouw vacatures kunnen reageren. Waarom die dat zou doen? Bijvoorbeeld omdat de aspecten die een werkgever aantrekkelijk maken voor een werkzoekende door jou wél op een heldere manier worden verwoord:
Bron: Werven met Woorden/Intelligence Group
Meer cijfers
Meer dan de helft van de werkzoekenden vindt vacatureteksten te vaag. En spelfouten? Brrrr… Met een enkele spelfout in je vacaturetekst loop je al snel een blauwtje. De schrijfwijze van een vacaturetekst is voor 1 op de 5 lezers bepalend om wel óf juist niet te solliciteren. Of wat dacht je van de tone of voice. Een functie voor iemand met mbo-werk- en -denkniveau die geschreven is in ellenlange zinnen? Niet best.
Bijna een kwart vindt een mismatch in cultuur een dealbreaker. En als meest gebruikte middel in de arbeidsmarktcommunicatie is de vacaturetekst bij uitstek hét middel om al iets van je cultuur prijs te geven. Dan heb ik het niet over het toevoegen van een zinnetje als: ‘Binnen onze organisatie heerst er een open en informele cultuur.’ Maar juist die eerder aangehaalde tone of voice kan al heel veel over de werkcultuur vertellen… kies daarom een tone of voice die bij jou als werkgever past, met de gouden tip: schrijf zoals je ook met je collega’s spreekt.
Van vage vacatureteksten naar heldere vacatureteksten
Wil je er wat mee? Dus je vacatureteksten meer concreet schrijven, een heldere functieomschrijving creëren en een passende tone of voice? Met deze tips scoor je een 10 op je vacaturetekst. Doe er je voordeel mee en zorg dat die statistieken er volgend jaar heel anders uitzien! Ofwel, dat jij er met die ideale kandidaat vandoor gaat. Veel succes en plezier!