Raak de mens in jouw vacatureteksten voor de zorg.

12 oktober 2020

Iris Wright

Adviseur arbeidsmarktcommunicatie & copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


Werken in de zorg betekent werken met mensen. Dat betekent ook dat je met zorg jouw vacatureteksten moet schrijven. Een makkelijke optelsom, waar het in de praktijk toch wat lastig blijkt te zijn als we kijken naar zorgvacatures. Waar je zorgprofessionals aanspreekt met belevende teksten, stoot je ze af met wollige vacatureteksten vol clichés. Zonde. Dus hoe raak je zorgpersoneel in jouw vacatureteksten?

Vacatureteksten schrijven is ook mensenwerk

Mensen die werken in de zorg hebben werkelijk een prachtig vak. Hier kan je echt het verschil maken in iemands leven. Hetzelfde geldt voor iemand die werkt in de werving en selectie van zorgpersoneel. Een nieuwe baan is een belangrijke levensverandering, waar je van tevoren de juiste verwachtingen moet creëren. Dat begint al bij de vacaturetekst. Hét arbeidsmarktcommunicatiemiddel om zorgprofessionals voor je te winnen. Door met aandacht en zorg jouw vacatureteksten te schrijven en je echt te verdiepen in de doelgroep, win jij de harten van deze zorgprofessionals. Ga daarom altijd goed van start met een:

1. vacature-intake.

Hier haal je alle informatie binnen over de zorgfunctie. Je legt als het ware de fundering voor het schrijven van jouw vacaturetekst. Tijdens de intake achterhaal je waar het écht over gaat. En neem hier nooit genoegen met clichés. Vraag om voorbeelden om jouw vacaturetekst straks zo belevend mogelijk te maken. Dus wat maakt dit team zo gezellig en informeel? En wat maakt deze baan zo afwisselend?

2. persona.

Wie is jouw doelgroep eigenlijk? Of beter gezegd: wie is jouw droomkandidaat voor deze functie? Breng jouw doelgroep letterlijk in beeld met een persona. Dan hoef je straks alleen nog maar jouw vacaturetekst te schrijven alsof je tegen de persona praat.

Zorgvacatures met de juiste tone of voice

Goed, je hebt alle informatie mét concrete voorbeelden. Vervolgens is het tijd om jouw wervende vacaturetekst te schrijven. Vooral bij zorgvacatures gaat het er niet (alleen) om wát je zegt, maar vooral hóé je dit zegt. Dit noemen we ook wel de tone of voice. Want binnen de zorgsector is het natuurlijk belangrijk om bepaalde diploma’s te bezitten, maar het is nóg belangrijker wie de persoon achter dat papiertje is. Hij of zij moet zich herkennen in de vacaturetekst en denken: ‘deze vacature is gewoon voor mij geschreven.’ Dit doe je door:

  • die concrete voorbeelden te verwerken in jouw vacaturetekst.
  • duidelijke situaties te beschrijven.
  • te vertellen hoe je als zorgprofessional impact maakt in de maatschappij.
  • direct bij de introductie de Job Value Proposition te beschrijven.

Tot zover de theorie. Laten we eens kijken naar de praktijk welke vacatureteksten die beleving glashelder neerzetten in hun vacatureteksten.

Bron: Werken bij Azora

Bron: Werken bij Isala

Werksfeer in details

Natuurlijk wil je als zorgprofessional weten waar je komt te werken. Nog belangrijker: met wíe ga je precies samenwerken? Beschrijf daarom in jouw vacaturetekst hoe de werksfeer is binnen jouw organisatie. Gebruik ook hier concrete voorbeelden om de lezer te laten voelen hoe het in de praktijk is. Want teksten als ‘we hebben een informele werksfeer’ kennen we ondertussen wel en daar worden we niet bepaald warm van. Denk daarom aan teksten als:

Jouw nieuwe werkplek

Jij maakt je samen met zo’n 6.000 betrokken collega’s hard voor de beste zorg van onze patiënten. En dat doen we met aandacht, respect en liefde voor ons vak. We zijn een van de grootste topklinische opleidingsziekenhuizen in Nederland, verdeeld over zeven locaties. Onze speerpunten zijn longen, kanker, hart en vaat; waarbij innovatie en onderzoek hoog in het vaandel staan. Naast onze focus voor de (complexe) zorg voor de patiënten, krijgen medewerkers ook de nodige aandacht. Denk aan onderwijs, onderzoek en de ontwikkeling voor al onze collega’s.

 

Je komt te werken op het Klinisch Chemisch Laboratorium in Utrecht. De andere locaties vind je in Nieuwegein en Woerden. Op jouw afdeling werken 16 collega’s, waar een prima balans is tussen junior en senior medewerkers. Je kan de sfeer het best beschrijven als gezellig, gemotiveerd en betrokken. Denk aan onderlinge grapjes, of tijdens de koffiepauze even bijpraten over het weekend. Het kan soms best hectisch zijn op de afdeling en dan merk je direct dat iedereen met volle focus werkt. Je kan dus gerust zeggen dat iedereen een grote liefde heeft voor dit vak. Herkenbaar?

Bron: St. Antonius Ziekenhuis

Spreek zorgpersoneel persoonlijk aan

Met de juiste woorden in jouw vacatureteksten raak je de zorgprofessionals. Leg dus letterlijk elk woord op de weegschaal. Neem afscheid van ‘u’ en ‘de organisatie’. Maak het zo persoonlijk mogelijk met woorden als ‘je’, ‘jij’, ‘wij’ en ‘ons’ te gebruiken. Combineer deze persoonlijke aanspreekvorm vervolgens met concrete voorbeelden om er een prettig leesbaar verhaal van te maken. Zo creëer je beleving in jouw vacaturetekst voor zorgpersoneel.