In de wereld van conversie nemen neuromarketeers geregeld een kijkje in de hersenen om te achterhalen wat de klant echt vindt van bijvoorbeeld een website, app, vacaturetekst of product. Dat doen zij bijvoorbeeld door eye tracking-onderzoeken en EEG’s. Dit soort onderzoeken registreren met meer dan 100 keer per seconde waar de gebruiker naar kijkt en wat er op dat moment in het brein gebeurt. En da’s veel, helemaal in het onderbewuste brein. 90 tot 95% van ons gedrag wordt gestuurd door het onderbewuste brein.

Ik hoor je denken, hoe gaat dat dan in zijn werk, zo’n onbewuste keuze? Na het onbewuste besluit, stuurt je onderbewuste brein (rechterdeel van de hersenen) een seintje naar het bewuste brein (linkerhelft van de hersenen) om de keuze door te geven. En vervolgens gaat je bewuste brein keihard aan de slag om argumenten te bedenken om die keuze te rechtvaardigen. Dus ga dat rechterdeel van de hersenen maar lekker beïnvloeden met jouw vacatureteksten!

Schrijf alleen vacatureteksten voor de ideale kandidaat

In tegenstelling tot hoge conversie voor jouw website, wil je voor jouw vacaturetekst eigenlijk een zo laag mogelijke conversie, omdat je het liefst meteen de juiste kandidaat wil aanspreken. Dit kun je uiteraard ook sturen in jouw teksten. Jij kunt namelijk rekening houden met de schrijfstijl waarmee je kandidaten onbewust beïnvloedt in vacatureteksten, waardoor ze wel, of juist niet reageren. Hoe je dat doet? Denk aan de inzet van data zoals bijvoorbeeld DoelgroepenDashboard. Met deze (betaalde) tool kan je er binnen luttele seconden achter komen waar jouw doelgroep blij van wordt. Willen ze het liefst een goed salaris, of gaat de voorkeur uit naar een fijne werksfeer? Weet je wat de doelgroep blij maakt en wie je zoekt, dan kan je dit vastleggen in een persona om jouw ideale kandidaat in beeld te brengen. Geef je persona altijd een naam: Klaas de heftruckchauffeur, David de Developer of Carla de callcentermedewerker bijvoorbeeld. Vervolgens schrijf je jouw tekst voor Klaas, David of Carla.

Oké, leuk maar hoe speel je die mindgame met Klaas, David of Carla? Door tekst in te zetten om de ideale kandidaat onbewust te beïnvloeden. Enkele spelregels van deze mindgame:

Doelgroep: jong/oud

Is je doelgroep jong? Kies dan voor het woord ‘ook’ in plaats van ‘tevens’ bij de oude(re) doelgroep. ‘Bedankt’ en niet ‘hartelijk dank’. Vraag ook niet om een brief… Jongere generaties sturen een bericht, appje of mailtje. En de jongere doelgroep spreek over Snapchat en ‘Insta’ en niet over Facebook (da’s zo eighties). En natuurlijk als je een startersfunctie of traineeship hebt: omschrijf in de vacaturetekst uitgebreid alle ontwikkelingsmogelijkheden en opleidingsmogelijkheden. Wil je een oudere doelgroep bereiken? Stabiliteit/zekerheid is belangrijk, net zo belangrijk als dat deze doelgroep natuurlijk op een plek wil werken waar de expertise die hij in al die jaren heeft opgebouwd ook waarde toevoegt.

Simpele voorbeelden die je veel verder kan doorvoeren natuurlijk. De gouden tip? Schrijf zoals je praat met Klaas, David of Carla.

Doelgroep: man/vrouw

Schrijf je voor Carla? Dan kan is het een aanrader om ‘empathie’ en ‘intuïtie’ in de vacaturetekst te vermelden. Of een van de vele andere woorden uit de m/v-woordenlijst uit deze whitepaper. Is Klaas de man die je aan de haak wil slaan voor jouw vacature? Denk aan woordgebruik als ‘resultaatgericht’, ‘kracht’ of ‘innovatief’. Let op: woordgebruik aanpassen mag, selecteren op man/vrouw niet (tenzij het een uitzonderingsbeleid betreft!).

Denk maar niet dat de focus op mannen en vrouwen alleen in vacatureteksten gebeurt trouwens. Ken je de reclames van het bekende koffiemerk Nespresso? Zij lanceerde een grootse campagne met steracteur George Clooney als uithangbord. George roept positieve associaties op, waardoor consumenten eerder geneigd zijn koffie van dat merk te kopen. “Mannen willen hem zijn, vrouwen willen hem hebben”, verduidelijkt marketingexpert Edwin van Ooijen (bron: De Wereld van de Ondernemer).

Creëer het gevoel van schaarsheid

Maar dat is niet het enige, ben jij toevallig recent op zoek geweest naar een vakantie? Dan heb jij vast de kreet ‘nog 1 kamer vrij op onze site’ wel voorbij zien komen (bijvoorbeeld bij Booking.com). Hiermee wordt namelijk ook weer het kaf van het koren gescheiden. Je speelt feilloos in op het gevoel van schaarsheid van de websitebezoeker. En zodra je dat gevoel van schaarste creëert, heb je een ijzersterk middel om twijfelende websitebezoekers te beïnvloeden. Dit kun jij ook creëren in jouw vacaturetekst door een sluitingstermijn te vermelden. Hiermee speel je in op het gevoel van schaarsheid en dit zorgt dat de kandidaat sneller reageert.

Ga er met de winst vandoor

Zelfs als jij maar kleine aanpassingen maakt in jouw vacaturetekst met de informatie hierboven… Je zult zien dat er sneller en door meer passende kandidaten wordt gereageerd dan daarvoor, dankzij het onbewust beïnvloeden. Heerlijk vooruitzicht toch? Dat je straks een perfecte vacaturetekst hebt, aansluitend bij de doelgroep, en dat je niet meer door die hoge stapels met cv’s heen hoeft te ploeteren?

Wil jij deze mindgame ook spelen?

Voor Tekst is het tekstbureau dat gespecialiseerd is in teksten binnen arbeidsmarktcommunicatie. Dus ook in vacatureteksten. Met regelmaat geven we trainingen Vacatureteksten Schrijven waar deze en meer spelregels worden gedeeld. Neem voor meer informatie contact op met Voor Tekst via 0320 – 72 29 92 of info@voortekst.nl.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *