Vacaturetekst schrijven voor trainees: 5 gouden tips.

30/01/2019

Henk van der Draai

Lead copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


Traineeshipvacatures zijn voor veel organisaties dé manier om talent te binden. Slimme zet om high potentials rechtstreeks uit de schoolbanken te plukken, dus hoe bereik je deze hoogvliegers nou eigenlijk? Met content! En als je het hebt over content dan heb je het ook over tekst. Waar moet je op letten bij het schrijven van een vacaturetekst? Hier zijn 5 praktische tips die je alvast op weg helpen trainees te verleiden met woorden.


1. Trainee, traineeship of toch een young talent programma?

Lastig kiezen hè, die functietitel van een traineeshipvacature. Gelukkig achterhaal je via Google Trends al snel waar je doelgroep op zoekt, zodat je een goed begin hebt om een vacaturetekst te schrijven. Het antwoord? De term ‘traineeship’ wordt veel vaker gekozen om vacatures te vinden via Google. Met die kennis in je achterhoofd heb je in ieder geval 1 probleem minder. Wil je op veilig spelen, neem dan ook de term ‘trainee’ mee in je vacaturetekst. Hier wordt weliswaar minder op gezocht, toch zijn er gemiddeld zo’n 25 hits per dag, gemeten vanaf 2017. O ja, twijfel je nog of je met je young talent programma of programme beter zit wat vindbaarheid betreft? Via ’s werelds bekendste zoekmachine wordt er bijna niet op gezocht, dus bespaar je de moeite.

Bron: Google Trends, januari 2019.

2. Beschrijf de organisatie en afdeling, tot achter de komma graag.

Trainees willen weten waar ze terecht komen. Zeg je in een traineeship vacaturetekst niets over de bedrijfscultuur of over de omgang tussen collega’s? Grote kans dat potentiële kandidaten jouw vacature links laten liggen. En dat is zonde. Vertel daarom wat jouw organisatie of afdeling uniek maakt.

Werkenbij-sites van bijvoorbeeld Lidl en ING hebben een deel van de site gereserveerd om in beeld te brengen hoe het is om er als trainee te werken. ING heeft zelfs een ‘meet a trainee’ in het leven geroepen zodat je het ‘uit de eerste hand’ kan vernemen. Over sociale bewijslast gesproken.

Bron: ING

Dus vieren jullie verjaardagen uitgebreid met gebak? Is er elk jaar een groot personeelsfeest waarbij de directeur voorop gaat in de polonaise? Of is de maandelijkse stoelmassage iets waar je hoge ogen mee scoort? Laat het zien. Vermeld het natuurlijk ook als het er bij jullie iets formeler aan toe gaat, want een verkeerd beeld te schetsen is pas echt ‘not done’.

3. Wees transparant

Bedenk dat een toekomstig trainee waarschijnlijk nog niet al te veel ervaring heeft met solliciteren. Waarschijnlijk heeft hij of zij geen idee wat er verwacht wordt. Hoeveel sollicitatiegesprekken zijn er? Moeten er assessments worden gedaan? En wanneer start het traineeship eigenlijk? Zet het in je vacaturetekst. Sollicitanten weten waar ze aan toe zijn en kunnen alvast ruimte maken in hun agenda. En dat is fijn voor beide partijen. Bij Calco hebben ze dat in ieder geval goed begrepen.

Bron: werkenijCalco.nl

Duidelijkheid is zeker gewenst als het over de inhoud van het traineeship gaat. Maak helder of het om een 1- of 2-jarig programma gaat, hoeveel eigen invulling trainees hieraan mogen geven en tot hoever hun verantwoordelijkheid reikt. Naast werksfeer, is de functie-inhoud en de uitdagingen binnen het traineeship een van de doorslaggevende factoren wel of niet te solliciteren.

4. What’s in it for them?

Een vacature voor een traineeship wordt vaak aangegrepen om talenten in een vroeg stadium te binden. Vaak is er een mooi programma opgezet waar veel aandacht is voor persoonlijke en vakinhoudelijke groei. Niets mis mee. Vergeet alleen niet te melden welke opties een trainee heeft als het traineeship er eenmaal op zit. Welke mogelijkheden zijn er om de volgende stap te maken binnen het bedrijf? Je investeert natuurlijk niet zomaar tijd en geld in een trainee, dus laat zien wat je te bieden hebt.

Tip: gebruik het liefst ervaringsverhalen van eerdere trainees, zoals Lidl, Vopak en NS dat bijvoorbeeld doen. Daarmee hoef je het niet allemaal zelf voor te kauwen, maar laat je anderen vertellen welke kansen er zijn. Een testimonial wekt meer vertrouwen en blijft bovendien nét even beter op het netvlies staan.

Bron: maakhetwaarbijlidl.nl/trainees

5. Houd je aan de regels

In 99% van de gevallen zijn traineeships gericht op jongeren. Daar ligt meteen het gevaar als je kijkt naar de gelijkebehandelingswetgeving. Je mag namelijk niet selecteren op basis van leeftijd bij het schrijven van een vacaturetekst voor trainees. Stel je in de functie-eisen dat iemand maximaal 2 jaar werkervaring mag hebben?

We zien het regelmatig staan, alleen mag het dus niet. Want waarom zou iemand met meer werkervaring niet geschikt zijn voor het traineeship? Werf je iemand onder de noemer ‘starter’? De kans bestaat dat je dan wordt teruggefloten door het College voor de Rechten van de Mens. In 2017 telde het college tussen de 40.000 en 60.000 overtredingen op het gebied van leeftijdsdiscriminatie. Ze kondigden samen met de vakbonden aan hier strenger op toe te zien.

Wees daarom scherp, want dergelijke missers kunnen je goede werkgeversnaam doen afbrokkelen. Bij Voor Tekst schreven we eerder een blog over de wet- en regelgeving in vacaturetekstland. Handig om te checken of jouw tekst aan de geldende normen voldoet.

Hoe je de ideale kandidaat wél bereikt met een vacaturetekst voor een traineeship? Door het toepassen van deze 5 tips speel je direct in op de wensen van de doelgroep. Niet alleen qua vindbaarheid, ook inhoudelijk kom je sterker uit de bus. En dat is – net zoals in elke vacaturetekst – toch waar het om gaat. Duidelijke communicatie met een heldere, complete functiebeschrijving.