Aanspreken van man/vrouw in een vacaturetekst.
10/02/2019

Nicol Tadema
Ambassadeur en oprichter
arbeidsmarktcommunicatie
Met uitzondering van geslachtsbepaalde functies, mag er in werving en selectie geen onderscheid gemaakt worden tussen man en vrouw. Dat betekent dus ook dat er ook in wervingsteksten geen onderscheid gemaakt mag worden tussen man en vrouw. Toch blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit München dat de vacaturetekst wel degelijk invloed heeft op het geslacht dat op de sollicitatiebutton klikt.
Opvallend is dat alleen vrouwen zich laten beïnvloeden door karaktereigenschappen die worden benoemd in de wervingstekst. Vacatures worden minder aantrekkelijk voor vrouwen wanneer er woorden als vastbesloten en assertief worden gebruikt. Volgens het Duitse onderzoek laten mannen zich niet beïnvloeden door de omschrijving van karaktereigenschappen in vacatureteksten.
Het onderzoek maakt mijn persoonlijke woordenlijstje nog completer. Een kleine selectie:
Arbeidsvoorwaarden en pullfactoren
Niet alleen door woorden kan een man of vrouw zich meer of minder aangesproken voelen. Ook de keuze van welke én volgorde waarop je de arbeidsvoorwaarden en pullfactoren vermeldt, kan ervoor zorgen dat een man of vrouw zich meer of juist minder voelt aangesproken. Geheel over één kam geschoren en natuurlijk ook per functie- en leeftijdsgroep enigszins verschillend komt het veelal neer op:
Man
- goed salaris.
- pensioen.
- vast contract.
- 13e maand.
- bonusregeling.
Vrouw
- veel vrije tijd/vakantiedagen.
- parttime mogelijkheden.
- werksfeer.
- uitdaging van het werk.
- studie- en opleidingsbudget.
Wervingstekst voor man én vrouw
Welke woorden, arbeidsvoorwaarden of pullfactoren je ook gebruikt, let wel op dat uit de wervingstekst altijd duidelijk moet blijken dat de vacature zowel voor mannen als voor vrouwen openstaat. Dit kun je doen door in de vacaturetekst de functiebenaming zowel in de vrouwelijke als mannelijke vorm te gebruiken. Of door in de wervingstekst te vermelden dat zowel mannen als vrouwen kunnen solliciteren via het veelgebruikte ‘m/v’.
Benut de verschillen in communicatie optimaal
Mannen en vrouwen communiceren anders. Juist in vacatureteksten kun je de verschillen in communicatie optimaal benutten. Want als je weet wat als typisch mannelijk of vrouwelijk wordt beschouwd, dan kun je hiermee spelen in je vacaturetekst. Download dit whitepaper waarin wij jou de verschillen uitleggen én tips en tricks geven hoe jij de verschillen kunt benutten.