Vacature PietNa de publicatie van de Sinterklaas vacaturetekst, regende het verzoeken (zoals het pepernoten regende tijdens de intocht) voor een vacaturetekst voor Zwarte Piet.

Het schrijven van een vacaturetekst voor een Zwarte Piet, start bij de functienaam. En daar maken oude tradities al plaats voor discussies: door sommigen wordt de titel Zwarte Piet als discriminerend beschouwd. Zwarte Piet zou vooroordelen reproduceren over de zwarte mensen, vooroordelen die terug gaan tot de koloniale tijd. Een tijd waar Sinterklaas de oude, wijze man is en Piet een domme, jonge knecht is. En in de Wet van Gelijke Behandeling is omschreven dat er geen onderscheid gemaakt mag worden op bepaalde uiterlijke kenmerken, waaronder huidskleur. Vanuit dit oogpunt vinden sommige mensen de ‘functienaam’ Zwarte Piet discutabel.

Echter… de oorsprong van zijn naam heeft Zwarte Piet te danken aan het ‘roetsjen’ door de schoorsteen waardoor Piet ‘zwart als roet’ wordt. Welke huidskleur onder de zwarte roet schuil gaat, doet feitelijk dus niet ter zake.

Ondanks de feiten, zal het voor een aantal een omstreden punt blijven. Om de gemoederen niet hoger op te laten lopen dan noodzakelijk, stop ik alle Pieten, dus ook Zwarte Piet, MuziekPiet, WegwijsPiet én TestPiet,  in één hokje waarop ik het label plak met de titel ‘Piet’. Niets meer en niets minder.

Zo, de functienaam is bepaald. Op de agenda staan nu inleving in de doelgroep en verdieping in de functie: een relatief eenvoudig gebeuren want : ‘Piet: wie kent hem niet?’ Dus makkers staakt uw wild geraas, de vacaturetekst is gekomen, de vacaturetekst voor de Piet. …

Vacature: Piet
Locatie : Op de daken

Schoorsteenveger met acrobatische talenten? Op zoek naar die 2e stap in jouw carrière? Geen hoogtevrees? Geen claustrofobie? Geen gevoel voor mode? Wel inpakvaardigheden? Een sterke voorkeur voor rode lippenstift? Dan is de kans groot dat deze vacature Piet bij jou past, zoals de baret op jouw krullerige kapsel.

Profiel vacature Piet
Als Piet is het jouw hoofdtaak om Sinterklaas te ondersteunen tijdens al zijn Sint-gerelateerde activiteiten. Je bent de rechterhand van de Sint waarbij je de linkerhand vrijhoudt om de jutezak, gevuld met pepernoten & cadeaus, te dragen.

Elke Piet heeft een eigen specialisme, dat wordt bepaald op basis van een uniek talent. De basis van de Pietenfunctie bestaat  uit een vast takenpakket. Multitasking is de enige manier waarop dit takenpakket succesvol uitvoerbaar is. In de periode tussen medio november en 5 december geef je onder andere vorm aan:

 • het leveren van een bijdrage aan de creatie van onvergetelijke jeugdherinneringen:
 • logistieke planning en uitvoering van de nachtelijke schoen-vul-acties;
 • correct voorraadbeheer binnen het Grote Pakhuis;
 • het strooien van pepernoten zonder kinderen hierbij te bezeren;
 • uitreiken van cadeaus, uit naam van Sinterklaas;
 • bewaren en archiveren van ontvangen tekeningen.

Vereisten vacature Piet
Om de felbegeerde vacature van Piet in te vullen, moet je over net zoveel vereisten beschikken, als er kinderschoenen te vullen zijn. In willekeurige volgorde bestaat het lijstje met vereisten uit:

 • het unieke vermogen om 24/7 huppelend door het leven te gaan;
 • ervaring in het klimmen op daken en het kruipen door schoorstenen;
 • acrobatische- en/of jongleervaardigheden;
 • de kwaliteit om, ondanks het dragen van de niet-modische werkkleding, te blijven lachen met jouw rood gestifte lippen;
 • een goede gesprekspartner voor groot en klein;
 • goede inpakvaardigheden.

Arbeidsvoorwaarden
Het maandsalaris voor deze interim functie bedraagt, afhankelijk van jouw acrobatische vaardigheden en schoorsteen-ervaring, minimaal 12.201 en maximaal 14.512 pepernoten bij een fulltime dienstverband. Voor het werken in de avond- en nachtelijke uren ontvang je een aantrekkelijke onregelmatigheidstoeslag die flink kan oplopen! Verder wordt er passende werkkleding verstrekt, die bestaat uit een maillot, jas, broek, cape en baret, inclusief veer. Een (lease-) jutezak maakt tevens deel uit van het arbeidsvoorwaardenpakket.

Solliciteren
Ben jij de Piet die het team van Sinterklaas komt versterken? Wij ontvangen graag jouw cv en bij voorkeur een video waarmee je jouw huppel-kwaliteiten  aantoont!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *