Zoals je misschien inmiddels wel weet, is de vacaturetekst het middel dat het meest gebruikt wordt in de arbeidsmarktcommunicatie. En het leuke is dat ook vacatureteksten met de tijd meegaan. Helemaal nu je écht van alles uit de kast moeten halen om de aandacht te trekken van talent. Maar wat zijn nu de do’s en don’ts voor een vacaturetekst anno 2018 en bij welke trend moet je meedoen en welke kun je beter voorbij laten gaan? Stap in, dan neem ik je mee op reis langs de verschillende trends.

1. Waarde en zingeving

Onze eerste stop van deze leerzame tour is bij het kopje ‘impact’. De waarde en zingeving krijgt namelijk een steeds grotere rol in de markt. Werkgevers trekken hiermee de aandacht, in plaats van met winst. Een nieuwe trend is dat mensen ertoe willen doen bij een organisatie. Misschien heb jij al eens gelezen dat 60% van generatie z aangeeft dat ze invloed wil hebben op de wereld. Slechts 39% van de millennials denkt daar zo over.

Bij veel bedrijven wordt al handig ingespeeld op deze trend. Zo help je, als je bij de Vrije Universiteit van Amsterdam werkt, mee aan het ‘bijdragen aan een betere wereld, door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek.’ Het AMC gooit het daarbij over een andere boeg. Zij zeggen letterlijk: ‘Voorop staan onze ambities om maatschappelijk zoveel mogelijk waarde toe te voegen en de kans te benutten om de beste te worden. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal.’ Daarnaast is er nog de Rabobank die ervoor kiest om in alle teksten uit te leggen hoe er samen aan een betere wereld wordt gewerkt. Voorbeelden van bedrijven waar je écht impact kunt hebben dus. Inhaken op een trend is namelijk leuk en aardig, maar zorg er wel voor dat je organisatie deze impact ook daadwerkelijk kan bieden. Een te mooi beeld schetsen, daar prikken professionals zo doorheen.

2. Milieubewust

Bij een wereld die steeds meer gaat voor duurzaamheid, is een stop bij deze term op zich niet overbodig. Sommige bedrijven gebruiken de term in wervingsteksten om gewoon makkelijk te scoren en zetten in feite alleen de papierbak aan de weg. Tot mijn vreugde zijn er ook bedrijven die er meer mee doen dan dat. Zo krijg je als je bij RET in Rotterdam werkt ‘gratis reizen met alle RET-voertuigen voor alle medewerkers van de RET en een fikse korting voor gezinsleden.’ Laat die auto dus maar lekker staan.

KPN behoort tot een van de groenste bedrijven van Nederland. En op hun website beloven ze dit te blijven: in 2025 is alle nieuwe apparatuur vrijwel circulair en hun nieuwe (bedrijfs)auto’s stoten dan geen CO₂ meer uit. Daarnaast willen ze in 2030 het energieverbruik ruimschoots gehalveerd hebben (ten opzichte van 2010).
Zo zie je maar dat er dus ook bedrijven zijn die niet alleen roepen, maar ook echt aan de slag gaan met duurzaamheid. En kun je het toonbaar maken? Dan is dit goed om te benoemen in jouw wervingsteksten.

3. Awards in de prijzenkast

Misschien prijken er wel 10 prijzen in jullie prijzenkast, maar laat de werkzoekende dan ook een kijkje nemen in jouw prijzenkast. Dit doe je door te benoemen in de wervingsteksten welke prijzen je al gewonnen hebt. Van De Beste Werkgever tot meest Favoriete Werkgever van Nederland, het kan allemaal. Of wat dacht je van een prijs die op functieniveau heel veel betekent? Jij laat iedereen zien wat je als bedrijf te bieden hebt en waaraan ze kunnen bijdragen. Let wel op dat je niet blijft strooien, maar je voelt vast vanzelf als het teveel wordt.

4. De bulletregen

Hoe vaak heb jij de afgelopen maand al vacatureteksten gezien waarbij je een werkelijke bulletbui op je hoofd kreeg? Het is een trend die ik liever meteen de deur wijs, maar toch hoort de opmars van de bullet thuis in deze reis. Een complete tekst met 10 tot 20 opsommingstekens is iets wat je steeds meer ziet, maar wist je dat de lezer na 7 bullets afhaakt? Wanneer het jou lukt om een opsomming met 3 bullets te plaatsen, bereik jij de meeste mensen.

5. Richten op de doelgroep

Schrijven voor de droomkandidaat. Ik hamer er al langer op en werk er ook al lange tijd mee, maar heel langzaam zie ik nu ook dat recruitmentland het steeds meer oppakt. Vacatureteksttemplates per doelgroep en/of vacatureteksten op maat, ik word er in ieder geval blij van. Dankzij data waar we steeds makkelijker bij kunnen – bijvoorbeeld via Doelgroependashboard – weten we steeds meer over de doelgroep waarvoor we schrijven. Vindt de doelgroep vrije dagen of een pensioenregeling heel belangrijk? Dan zet je dit natuurlijk bovenaan in wat jij te bieden hebt. En is jouw doelgroep voornamelijk man? Dan gebruik jij natuurlijk vooral mannelijke woorden in je vacaturetekst.

Data analist, bron DoelgroepenDashboard, augustus 2018

Verzorgende, bron DoelgroepenDashboard, augustus 2018

En als ik je dan nog een extra tip mag geven… Een persona gaat jou helpen en kun je op eenvoudige wijze maken, bijvoorbeeld met een kant-en-klaar-template.

6. Eerlijkheid duurt het langst

Overdrijven is ook een vak en niet eentje die aansluit bij het schrijven van wervingsteksten. Wees dus eerlijk over hoe het bedrijf en de functie in werkelijkheid is. Een voorloper van het benoemen van negatieve punten in een vacaturetekst is Bol.com. Met de nieuwe vacature-opbouw hebben ze dit kopje een centrale plek gegeven. Zie hieronder bijvoorbeeld de vacature voor manager social media bij Bol.com.


Het zal ons benieuwen wanneer meer grote spelers ervoor kiezen om ook negatieve punten te belichten in de wervingsteksten.

7. Salaris benoemen is niet griezelig

Helaas is voor ons deze trend nog niet heel erg zichtbaar, maar het schijnt toch zo te zijn dat steeds meer bedrijven beginnen met het vermelden van een salarisindicatie. Bij deze trap ik daarom met liefde nu het ‘goede’, ‘marktconforme’ salaris de deur uit. En weet je waarom? Uit onderzoek blijkt dat:

  • 67% het salaris bepalend vindt bij een baankeuze.
  • 58% vindt dat het salaris 1 van de 5 belangrijkste aspecten is bij de keuze voor een werkgever.
  • 6% direct zoekt naar het salaris in een vacaturetekst.
  • 39% zich eraan stoort als het salaris niet wordt vermeld in een vacaturetekst.

Wil je daarom onderscheidend zijn met je vacaturetekst (kan handig zijn met de krappe arbeidsmarkt)? Doorbreek het salaristaboe! Concreet het salaris benoemen is echt niet zo eng als het lijkt.

8. Onderscheidende arbeidsvoorwaarden

Ik vervolg onze weg langs de arbeidsvoorwaarden. Val jij ook in slaap bij een rijtje met voorwaarden van 13e maand naar reiskostenvergoeding? Mooi, want dan word jij getriggerd om er eens wat anders neer te zetten dan dat. Onbeperkt verlof is in 2018 al 3 keer zo vaak in vacatureteksten teruggekomen in vergelijking met 2015. En wat dacht je van schranspartijen en onbeperkt vakantie, het kan

Zelf doen wij bij er bij Voor Tekst trouwens ook aan mee. Wat dacht je van goudeerlijke feedback, humor en heerlijke woordgrappen, iedere maand een stoelmassage tijdens werktijd en dagelijks een gezellige lunch samen. Ideaal toch? O ja, en niet te vergeten: af en toe komt kantoorhond Tom een knuffel halen.

9. Wie is de leukste thuis?

Tja, 251.000 vacatures… Zie dan nog maar eens de leukste te zijn. Een trend is dat steeds meer bedrijven gaan zoeken hoe ze de leukste tekst kunnen hebben. Maar past dat wel bij je bedrijf? Zorg dat je authentiek blijft. Wat Coolblue doet is fantastisch (denk aan de vacature van pakketknuffelaar), maar als we dat allemaal gaan nadoen, blijft er weinig origineels over natuurlijk. Blijf daarom jezelf, ook met je woordkeuze. Jouw doelgroep heeft namelijk het liefst dat je hem aanspreekt in een taal die past bij het bedrijf. Je wilt natuurlijk niet dat een medewerker na 6 maanden gillend wegrent, omdat het bedrijf tóch iets minder hip was dan gedacht.

10. Concreter is beter

Ik kom bijna aan het eind van de reis, maar eerst wil ik jullie vragen om even een staande ovatie te geven. Aan wie? Aan alle bedrijven die ervoor kiezen om schrijftaal en passief taalgebruik in de prullenbak te mikken. De je-aanspreekvorm wordt eindelijk geaccepteerd, al is dat voor sommige stakeholders en vacaturehouders wel wennen. Dus geen echter, indien en maar in die teksten meer, want dat zeg je ook niet tegen je vrienden of familie, toch? Vermijd bijvoorbeeld secundaire arbeidsvoorwaarden, als die vakkenvuller van 15 gewoon wil weten of hij tijdens de zomervakantie nog een extra zakcentje kan verwachten. Schrijf zoals je spreekt en je zult zien dat je doelgroep zich meer aangesproken voelt.

11. Testimonials en vacaturevideo’s

Steeds meer bedrijven komen tot de conclusie dat het veel leuker is om de kandidaten al voor ze solliciteren te laten zien wie hun collega’s worden. Foto’s, quotes, testimonials of vacaturevideo’s, ze zijn alle 4 bezig met een opmars. Daarnaast kun je deze manier ook gebruiken om bijvoorbeeld verschillende culturen binnen de organisatie te laten zien. Al moet je natuurlijk wel zorgen dat de video’s écht een afspiegeling zijn van de werkelijkheid.

12. Solliciteren? Hoe dan?

Tot slot is er dan nog een chatbot die gelukkig steeds meer gebruikt wordt, want wat zijn die wegen na de sollicitatiebutton vaak onbegaanbaar zeg. Deze trend is nog zo nieuw dat het voor ons nu vooral te hopen is dat de techniek en de teksten van de chatbots nog wat verbeterd gaan worden.

Tot zover de safaritour langs de 12 trends in vacatureteksten. En een ding is zeker: vacatureteksten zijn dus echt in beweging. Heb jij recent nog een andere trend gespot? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *