SEO-websitetekstenVoordat we onze tips voor SEO-websiteteksten met je delen, beantwoorden we de vraag: wat zijn SEO-websiteteksten nou precies? SEO-websiteteksten zijn teksten die speciaal worden geschreven om je website of webpagina optimaal te laten scoren in de zoekresultaten van zoekmachines.

Hoe doe je dat? Het schrijven van pakkende websiteteksten is al niet voor iedereen weggelegd, en het schrijven van teksten die ook nog eens bijdragen aan een toppositie in Google is dan al helemaal een flinke opgave. Een flinke opgave maar niet onmogelijk, zeker als je de volgende SEO-tips voor websiteteksten in ogenschouw neemt:

 1. Bepaal de juiste zoekwoorden
  Je wilt goed scoren in zoekmachines, maar op welke zoekwoord? Of met welke zoekwoordcombinatie? Wat tikt jouw doelgroep in de zoekbalk van de zoekmachine? Zorg dat je goed weet op welk(e) zoekwoord(combinatie) jouw focus moet liggen. Ga in gesprek met je doelgroep, gebruik de zoekwoordenplanner van Google of laat een zoekwoordenonderzoek verrichten door een goede SEO-specialist.
 2. Wees reëel
  Hoog scoren met SEO-websiteteksten op het zoekwoord ‘kleding’ (ruim 69.200.000 resultaten) of de zoekwoordcombinatie ‘vacature ICT’ (611.00 resultaten) zonder een bovengemiddeld team van online specialisten en een megabudget is een utopie. Doe aan kansberekeningen en pas je zoekwoorden zo aan dat een top drie positie haalbaar is. Een SEO-specialist kan je hierbij goed adviseren.
 3. Juiste volgorde bij SEO webteksten
  De logica van Google is best logisch. Net als de reguliere lezer leest Google teksten van boven naar beneden. Zorg dus dat je boven in je tekst je zoektermen direct verwerkt. Des te hoger je deze in je tekst plaatst, des te hoger het aantal ‘punten’ die Google je websitepagina geeft. En zo hebben we dus in de eerste alinea van dit artikel bewust de term SEO-tips voor websiteteksten geplaatst.
 4. Focus is key
  Zorg dat je per websitepagina keuzes maakt: wat is het zoekwoord of de zoekwoordcombinatie waar je je op richt? Ga in elk geval niet meerdere zoektermen op een websitepagina verwerken met de illusie dat je dan overal op wordt gevonden. Focus. En maak voor die andere zoektermen waar je ook op gevonden wilt worden andere SEO-websitepagina’s aan.
 5. Optimaliseer ook je afbeeldingen
  Dit artikel gaat over tips voor SEO-websiteteksten en ook afbeeldingsteksten horen hierbij. Je kunt namelijk ook je afbeeldingen tekstueel optimaliseren. Dat kan bijvoorbeeld door de alt-tekst te optimaliseren. Deze tekst wordt door zoekmachines (en door bezoekers met een visuele beperking) gelezen. Zo hebben we de afbeelding bovenaan dit artikel over tips SEO-websiteteksten niet voor niets de alt-tekst ‘tips SEO-websiteteksten’ gegeven. Ook de bestandsnaam van je afbeelding heeft waarde voor zoekmachines. Daarom heeft diezelfde afbeelding bovenaan niet een bestandsnaam als DSC01988.jpg maar de bestandsnaam tips-seo-webteksten.jpg. (Let op: gebruik koppeltekens, geen underscores)
 6. Gebruik goede kopjes en tussenkopjes bij SEO-websiteteksten
  Als tekstschrijvers raden we sowieso aan om duidelijke kopjes en tussenkopjes te gebruiken omdat websiteteksten worden gescand door websitebezoekers. Google leest eigenlijk op dezelfde manier de SEO-websiteteksten en geeft meer waarde aan zoekwoorden die een <h1>, <h2> of <h3> code hebben. En inderdaad, daarom is de <H1> titel van dit artikel ‘Tips SEO-websiteteksten en komt bijvoorbeeld ook in dit <h3> tussenkopje h3> tekst ‘Tips SEO-websiteteksten’ opnieuw terug.
 7. Denk aan een goede anchortekst (ook wel anchor tekst of anchortext genoemd)
  De anchortekst is die tekst die je ziet als je een link naar een andere pagina maakt. Stel, je maakt een link naar een pagina over seo-websiteteksten, dan is in dit geval ‘seo-websiteteksten’ de anchortekst. Gebruik dus de zoektermen in je anchortekst en voorkom anchorteksten als klik hier, lees verder et cetera.
 8. Zorg voor inhoud
  Allemaal leuk en wel als je een toppositie in Google verovert maar zorg dat je ook wat te vertellen hebt. Die toppositie is immers niets waard als websitebezoekers direct wegklikken zodra ze op je webpagina landen. Sterker nog, je bounce-percentage stijgt en daar noteert Google weer minpunten voor. Dus zorg dat je website er representatief uitziet en de SEO-websitetekst ook een verhaal vertelt dat aansluit bij je doelgroep.
 9. Gebruik opsommingen
  In de 5e tip voor SEO-websiteteksten schreven we het al: websitebezoekers scannen je websitetekst. Dat weten wij en dat weet Google. Opsommingen helpen bij het scannen dus geven zoekmachines een hogere waarde als keywords in een opsomming worden vermeld, zoals hier:
 • voorbeeld tip SEO-websiteteksten
 • opsomming tip SEO-websiteteksten
 • hogere waarde tip SEO-websiteteksten
 1. Overdrijf niet
  Laat niet in een tekst van 400 woorden 100 keer de zoekterm terugkomen. Niet alleen haakt de websitebezoeker dan al snel af omdat het er ‘te dik op ligt’ maar ook de zoekmachine heeft je trucje door. Houd het geheel leesbaar en in balans. Gebruik je zoekwoorden met mate, verspreid deze door de hele websitetekst en bewaak je keyword density / woorddichtheid.
 2. Zorg voor een goede titletag en metadescription
  Bij ieder zoekresultaat dat in Google verschijnt, wordt de paginatitel en metadescription getoond. Belangrijk dat deze tekst zoekwoorden én dat de titletag én metadescription informeert en/of tot actie aanzet om door te klikken.

 seo-websiteteksten

 

Qua aantal karakters wordt aangeraden: 49 tot 55 voor de titletag en circa 156 tekens voor de metadescriptions.

Heb je een WordPress-website: de gratis seo Yoast-plugin is een aanrader.

 1. Zet aan tot actie
  Je hebt een goede positie in Google waarvandaan de lezer doorklikt naar je website en je goed geschreven en SEO-websitetekst met interesse doorleest. En dan? Zorg voor een call to action zodat je doel wordt bereikt. Of dat nu is dat de bezoeker een product aankoopt, solliciteert op je vacature of zijn/haar gegevens achterlaat. Ons laatste voorbeeld in dit overzicht van tips voor SEO-websiteteksten is dan ook onze eigen call to action, speciaal voor jou:

Meer weten over SEO-websiteteksten?
Neem contact op of laat ons jou bellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *