Tips vacatureteksten schrijven.

Wist je dat 91% van de vacatureteksten een onvoldoende scoort? En dat terwijl de vacaturetekst nog steeds het meest gebruikte middel in arbeidsmarktcommunicatie is. Wil jij punten scoren, check dan deze 10 tips voor een goede vacaturetekst.

TIP 1: BEGIN ALTIJD MET EEN INTAKE

Duik voordat je jouw vacaturetekst gaat schrijven in alle ins en outs van de vacature. Een vacaturehouder of toekomstige collega kan jou hier alles over vertellen. Tijdens de intake achterhaal je wie de droomkandidaat is, wat de functie inhoudt en wat de Job Value Proposition is (waarom de droomkandidaat juist op jouw vacature moet solliciteren).

Zeker weten dat je niks mist tijdens de intake? Download gratis onze vacature-intakecirkel.

TIP 2: WEET VOOR WIE JE SCHRIJFT

Wie is de droomkandidaat voor de vacature? Als je dit weet, houd daarmee rekening in je vacaturetekst. Schrijf je voor een mbo’er dan schrijf je kortere zinnen dan wanneer je een wo’er wilt aanspreken. Is jouw doelgroep hoofdzakelijk vrouw (bijvoorbeeld een verpleegkundige), dan gebruik je andere woorden dan wanneer de doelgroep vooral man is (denk aan loodgieters). Ook de beweegmotieven en pullfactoren verschillen per leeftijdsfase, geslacht, functiegroep en zelfs per regio.

Wil je jouw doelgroep in beeld brengen? Download gratis ons persona-template.

Benieuwd welke woorden je gebruikt voor man/vrouw? Download gratis onze whitepaper m/v.

TIP 3. SCHRIJF ZOALS JE SPREEKT

Schrijftaal is vaak formeel en afstandelijk. Spreektaal is de tone of voice die je ook gebruikt als je tegen een persoon praat. Kijk maar eens naar dit voorbeeld van 2 vacatureteksten voor een vakkenvuller. Links is in schrijftaal, rechts in spreektaal. Wat spreekt jou meer aan?

TIP 4. KIES DE BESTE FUNCTIENAAM

De functienaam is een cruciaal onderdeel van de vacaturetekst. Pas als die aanspreekt, wordt er doorgeklikt en lezen mensen jouw vacaturetekst. Benieuwd welke functienaam het meest gangbaar is? De gratis Google-tool Google Trends weet raad. In onderstaand voorbeeld kijken we of er in Nederland de afgelopen 12 maanden meer is gezocht op de zoekterm magazijnmedewerker, orderpicker, logistiek medewerker of warehousemedewerker.

De uitkomst is helder: als je een vacature hebt in deze sector, kies dan voor de meest gangbare functienaam, dus die van magazijnmedewerker. Bron: Google trends, december 2018.

TIP 5. VERWOORD JOUW JOB VALUE PROPOSITION (JVP)

Met meer dan 4 miljoen vacatureadvertenties online (Jobfeed, 2018) is het essentieel om te zorgen dat je je met jouw vacature onderscheidt. De Job Value Proposition (JVP) is het antwoord op de vraag: waarom kiest iemand voor deze vacature bij deze werkgever en niet voor eenzelfde vacature bij een andere werkgever? Door in jouw vacaturetekst de spotlight op jouw JVP te zetten, onderscheid je je altijd van anderen én heb je het ultieme koopargument. Die klik op de sollicitatiebutton komt nu wel heel dichtbij.

TIP 6. LAAT ZIEN WIE JE BENT ALS WERKGEVER

Wat je als organisatie doet is leuk, maar hoe is het om bij jouw organisatie te werken? Werksfeer staat al jarenlang steevast op de tweede plek bij de Nederlandse beroepsbevolking als belangrijkste pullfactor bij de keuze voor een baan. Bij vrouwen staat werksfeer zelfs op 1. Dat niet alleen.

 • 45% van de Nederlandse beroepsbevolking noemt werksfeer als belangrijkste pullfactor bij de keuze voor een nieuwe baan.
 • 24% van de werkzoekenden vindt een mismatch met de cultuur van een organisatie een dealbreaker.
 • 29% van de werkzoekenden vindt cultuur een belangrijk thema.

Een aparte alinea over jou als werkgever mag dus niet ontbreken. Maar let op: voorkom holle termen als leuk, informeel, betrokken en collegiaal. Vertel liever aan de hand van voorbeelden waarom het zo leuk is om bij jouw organisatie te werken en wat ervoor zorgt dat het team zo betrokken en collegiaal is.

TIP 7. WEG MET DE CLICHÉ

Krijg jij ook jeuk van clichés als informeel, leuk, dynamisch, creatief, enthousiast, proactief, flexibel en uitdagend? De lezers van vacatureteksten in elk geval wel: 1 op de 3 sollicitanten ergert zich aan holle termen in vacatureteksten. En de ergernis is begrijpelijk, want wat voegen holle termen nu toe? Vraag je aan een callcentermedewerker en aan een turnleraar wat voor hen flexibiliteit is, dan krijg je 2 uiteenlopende antwoorden. Tijd om clichés zo veel mogelijk uit je vacaturetekst te verbannen dus. Hoe? Dat kan op een paar manieren:

 • kijk kritisch of het cliché echt iets toevoegt aan de vacaturetekst.
 • benoem waarom het cliché relevant is. Zo kun je het cliché best verwerken in de functie-inhoud. In plaats van ‘je bent creatief/proactief’ ga je dan bijvoorbeeld voor:
 • jouw creativiteit komt goed van pas bij het creëren van nieuwe content.
 • jouw proactiviteit is nodig om storingen zoveel mogelijk te voorkomen.
 • kijk voor een alternatief op bijvoorbeeld synoniemen.net of mijnwoordenboek.nl/synoniem.php.
 • laat je creativiteit de vrije loop en omschrijf het cliché anders.

TIP 8. DOORBREEK HET SALARISTABOE

In slechts 16% van vacatureteksten wordt concreet een salaris benoemd. Dat het salaris dus in 84% achterwege gelaten wordt, is bizar als je bedenkt dat een goed salaris al jaren de belangrijkste pullfactor voor een nieuwe baan is. Een goed salaris is én blijft volgens onderzoek de belangrijkste driver voor 56% van de Nederlandse beroepsbevolking. In alle leeftijdsdoelgroepen. Als je in deze competitieve arbeidsmarkt die schaarse doelgroep wilt bereiken, zeg ik dus: “Doorbreek het taboe. Let’s talk money.” Want als jij het salaris in je vacaturetekst benoemt, onderscheid je je direct van de 84% die dit achterwege laat.

TIP 9. VOORKOM SPELVAUTEN IN DE VACATURETEKST

Een van de randvoorwaarden voor het behalen van een voldoende op jouw vacaturetekst is een foutloos geschreven tekst. Met rode pen jouw vacaturetekst doorgaan klinkt misschien een beetje streng, maar het is wel noodzakelijk. 52% van de werkzoekenden stoort zich namelijk aan spelfouten in een vacaturetekst. En 74% van hoogopgeleide medewerkers geeft aan te twijfelen om een zakelijke relatie aan te gaan met iemand die schrijffouten maakt in het Nederlands. En het aangaan van een zakelijke relatie is nou net wél de bedoeling! Check, check, dubbelcheck dus. Hoe? Spelfouten voorkom je door je vacaturetekst:

 • in Word te schrijven en niet rechtstreeks in je ATS. Zet de spellingscontrole aan, die haalt (de meeste) fouten eruit.
 • nog eens door een collega te laten lezen.
 • zelf nogmaals te lezen, maar dan andersom. Gek hè? Maar zo lees je elk woord los en vallen typ- en spelfouten eerder op.
 • te voorzien van een ander lettertype. Je brein ervaart de tekst dan namelijk als nieuwe tekst en zo vallen fouten sneller op.

TIP 10. STOP MET DE ELLENLANGE EISENLIJSTEN

Het schaap met 5 poten bestaat echt niet. Toch zoekt menigeen ’m wel, als we kijken naar de ellenlange eisenlijsten in vacatureteksten. Da’s jammer, want 48% van de sollicitanten haakt af bij het zien van een onrealistische eisenlijst. Hartstikke zonde om die nog kwijt te raken, nu ze bijna bij de sollicitatiebutton zijn. Maak daarom keuzes en vraag alleen om de zaken die een sollicitant echt moet meebrengen om de vacature te vullen. En als je dan met een opsomming in de weer gaat:

 • na 5 bullets verzwakt de aandacht van de lezer, na 7 bullets is de aandacht weg. Alles na 7 bullets is dus zonde van je moeite.
 • wist je dat de tekst achter het allereerste opsommingsteken de meeste aandacht krijgt? En dat het laatste punt in een opsomming meer wordt bekeken dan het voorlaatste punt in de opsomming?
 • als het je lukt om een opsomming met 3 elementen neer te zetten, kan deze rekenen op de meeste aandacht.

Zo, dat waren de 10 tips voor een goede vacaturetekst. Heb je de smaak te pakken? Voor nog meer tips voor het schrijven van vacatureteksten, bestel hier het boek Werven met Woorden of schuif aan bij een van onze trainingen.