Tips voor het schrijven van goede vacatureteksten.

Wat wil jij liever? 50 middelmatige sollicitaties of 3 goede reacties? Wij durven te zeggen dat ook jij gaat voor 3 goede reacties op jouw vacature. Hoe je dit kan bereiken? Door het slim inzetten van het meestgebruikte middel in arbeidscommunicatie: de vacaturetekst. En een goede vacaturetekst kan je gewoon zelf schrijven, zeker als je deze 10 tips voor het schrijven van goede vacatureteksten ter harte neemt.

Tip 1: Start met een vacature-intake

Een goed begin is het halve werk. Dat gaat zeker op voor het schrijven van een vacaturetekst. Met een gedegen vacature-intake leg je de fundering voor het schrijven van een sterke vacaturetekst (en trouwens ook voor het daaropvolgende werving- en selectieproces). Als je die meerwaarde inziet dan kan je je toch niet voorstellen dat er veel vakgenoten de vacature-intake overslaan? Tijdens de intake achterhaal je waar hét echt om gaat in de functie en wie je doelgroep is, zo wordt het schrijven van een vacaturetekst een eitje.

Wil je je verder verdiepen in de vacature-intake? Download onze whitepaper over de vacature-intake met o.a. meer dan 30 intakevragen en ons vacature-intakecirkel-model.

Tip 2: Schrijf doelgroepgericht

In de competitieve arbeidsmarkt anno 2020 hoort de kandidaat centraal te staan. Maar handel jij daarnaar? Met andere woorden: schrijf jij de vacaturetekst vanuit de vacature of vanuit de kandidaat? Denk jij aan wat jouw doelgroep beweegt? Realiseer je je dat beweegmotieven voor het switchen van baan verschillen per leeftijd, geslacht, functiegroep en zelfs regio? Wist je dat de lengte van zinnen een belangrijke preselecterende factor kan zijn als het gaat om werk- en -denkniveau? En wist je dat je met tekst het verschil maakt als het gaat om inclusief werven? Of nog specifieker dat je het verschil kan maken met woorden in een vacaturetekst voor het werven van man/vrouw

De meest effectieve manier om doelgroepgericht te schrijven, is door een persona te creëren. Met een persona breng je jouw ideale kandidaat letterlijk in beeld. Zo wordt hij/zij levendig en wordt het nog duidelijker tot wie je je richt in je vacaturetekst.

Wil je aan de slag met een persona voor je vacature, probeer dan eens ons persona-template.

Tip 3: Verwoord jouw Job Value Proposition (JVP)

Waarom kiest iemand voor jouw vacature en niet voor eenzelfde soort vacature bij een andere organisatie? Het is een vraag die niet mag ontbreken tijdens een vacature-intake. Het antwoord op de vraag is jouw Job Value Proposition en daarmee dát stukje inhoud dat een prominente plek in je vacaturetekst verdient.

Een goede JVP is altijd écht, doelgroepgericht en onderscheidend. Door in de vacaturetekst de spotlight op jouw JVP te zetten, onderscheid je je dus altijd van andere vacatures én heb je het ultieme koopargument richting jouw droomkandidaat.


Ben je benieuwd hoe je de JVP voor jouw vacaturetekst achterhaalt en verwoordt? Download onze whitepaper Job Value Proposition.

Tip 4: Schrijf zoals je spreekt

Als je schrijft voor je doelgroep dan schrijf je in spreektaal en dus niet in een formele en afstandelijke schrijftaal. Spreektaal is de manier waarop je praat, zoals in een gesprek en het is een taal die je vrijwel altijd inzet bij het schrijven van een vacaturetekst. Het schrijven van een vacaturetekst in spreektaal heeft meerdere voordelen, zo wordt een tekst die in spreektaal is geschreven:

Twijfel je nog steeds tussen schrijftaal en spreektaal? Kijk dan eens naar onderstaande voorbeelden voor een vacaturetekst van een vakkenvuller.

SCHRIJFTAAL

Binnen deze functie zal je verantwoordelijk zijn voor het aanvullen van diverse artikelgroepen om te zorgen voor een ordelijke supermarkt, waarbij je vriendelijk en servicegericht naar onze klanten toe zult zijn. De werkzaamheden die je zal verrichten zullen voornamelijk plaatsvinden in de avonduren en weekenden.

Je zal een marktconform salaris en prima secundaire arbeidsvoorwaarden ontvangen.

Jouw sollicitatiebrief kan je inleveren aan onze balie. 

SPREEKTAAL

Werken bij deze supermarkt doe je:

✔ voor het geld. Tot zo’n € 4,29 bruto per uur.

✔ in een jong en leuk team.

✔op tijden die in jouw agenda passen.

En als je denkt dat je in deze bijbaan alleen vakken vult, heb je het mis. Natuurlijk hoort dat bij je werk, maar bij deze supermarkt bij jou in de buurt laten we je ook spiegelen. Huh? Spiegelen is het netjes naar voren plaatsen van de producten. 

Tip 5: Kies de beste functienaam

Het eerste wat mensen zien van een vacature? De functienaam. Pas als de functienaam herkenbaar is en aanspreekt, wordt er doorgeklikt en lezen mensen jouw vacaturetekst. Ook Google for Jobs erkent de waarde van de functienaam voor een vacaturetekst. Niet alleen zegt Google for Jobs ‘cut the cute job titles’, ook erkennen zij de functienaam als een rankingsfactor binnen de job search engine.

Oké maar welke tip is er dan om de juiste functienaam te bepalen? Allereerst: stel tijdens de intake de vraag ‘Wat staat er bovenaan het cv van de ideale kandidaat’? Veelal is het antwoord op die vraag dé functienaam die je bovenaan je vacaturetekst laat schitteren.

Krijg je meerdere antwoorden of twijfel je? Gebruik dan de meest gangbare functienaam en dus de functienaam waarop het meest wordt gezocht in Google. Hiervoor kan je de gratis tool Google Trends gebruiken en binnen enkele seconden heb je duidelijkheid. In onderstaand voorbeeld zie je dat er op de functienaam ‘magazijnmedewerker’ de afgelopen 12 maanden het meest gezocht werd in Nederland, gerelateerd aan de categorie vacatures, direct gevolgd door de functienaam ‘orderpicker’. De functienamen ‘warehouse medewerker’ en ‘logistiek medewerker’ hebben het nakijken.

Bron: Google Trends, januari 2020

Tip 6: Besteed aandacht aan de werksfeer

Kandidaten willen weten wáár ze komen te werken. Denk er daarom aan om aandacht te besteden aan de werksfeer in je vacaturetekst. Werksfeer verovert al jarenlang een plek in de top 3 als belangrijkste pullfactor bij de keuze voor een baan, door de Nederlandse beroepsbevolking. Des te hoger het werk- en -denkniveau des te hoger deze pullfactor scoort, en ook bij vrouwen scoort de werksfeer over het algemeen genomen hoger dan bij mannen.

Werksfeer laad je echt goed door het toevoegen van beeldmateriaal. Een nadeel is dat beeldmateriaal veelal verdwijnt zodra je de vacature doorpost op vacaturebanken of als je vacature wordt getoond op Google for Jobs. Zorg daarom ook zeker dat je er in je vacaturetekst over schrijft. Een tip om de werksfeer te omschrijven, is door een medewerker aan het woord te laten en bijvoorbeeld een quote toe te voegen. En vertel ook aan de hand van voorbeelden waarom het zo leuk is. Dat doet bijvoorbeeld Coolblue in hun vacaturetekst. Werksfeer wordt hier zelfs benoemd bij de arbeidsvoorwaarden en je kan doorklikken op de benoemde voorbeelden om nog meer beeld te krijgen bij de werksfeer.

Bron: WerkenbijCoolblue.nl, januari 2020

Tip 7: Dump de clichés

Informeel, proactief, enthousiast, flexibel zijn allemaal clichés waar niet alleen wij jeuk van krijgen: 1 op de 3 sollicitanten ergert zich aan holle termen in vacatureteksten. Grote kans dus dat de lezer van je vacaturetekst afhaakt. Dat men afhaakt, is dubbel vervelend want je raakt je enerzijds een potentiële sollicitant kwijt én anderzijds Google for Jobs zet je op je plek. Google for Jobs meet namelijk de tijd die jouw vacaturetekst wordt gelezen en is die leestijd lager dan andere, dan zie je dit waarschijnlijk ook terug in je ranking.

Check hier hoe je clichés verbant uit jouw vacaturetekst.

Tip 8: Doorbreek het salaristaboe

In de overgrote meerderheid van vacatureteksten wordt gesproken over een marktconform of passend salaris. In de minderheid van de vacatureteksten wordt het salaristaboe doorbroken en zien we dat er concreet, in kinkklare euro’s een salaris wordt benoemd (in 2018 deed nog maar 16% dit). Dat er zo weinig over het salaris in vacatureteksten wordt gezegd, is onvoorstelbaar, zeker als je je bedenkt dat een goed salaris al jaren fier bovenaan staat bij de pullfactoren voor een nieuwe baan.

Hieronder zetten we de redenen op een rij waarom je in je vacaturetekst wel én niet een salaris zou moeten benoemen. Check ook punt 9 en 10 bij het meest lange lijstje van voordelen. Je ziet dat ook hier geldt dat je punten scoort bij Google for Jobs aangezien zij het salaris heeft aangemerkt als gewenste data. Voor het vermelden van het salaris (in de structured data) word je beloond in de ranking.

Ben je op zoek naar nog meer munitie om je hiring manager te overtuigen het salaris toch te vermelden? Bekijk dan dit artikel ‘Doorbreek het salaristaboe in vacatureteksten’

Tip 9: Stop met ellenlange eisenlijsten

Mag het een eisje minder zijn? Natuurlijk wil je niet dat half Nederland op jouw vacature solliciteert, maar je kan ook overdrijven. Meer dan 20 jaar ervaring en het liefst met parate theoretische kennis vers uit de schoolbanken. O ja, en dan ook nog veel kennis van – pak ’m beet – 15 à 20 systemen en programma’s om het werk uit te kunnen voeren. Learning on the job? Geen tijd voor, vanaf dag 1 moet je er stáán. Tenminste, dat gevoel bekruipt je als er weer een batterij aan eisen voorbijkomt. Als dit is hoe je de vereisten verwerkt op een moment dat je een vacaturetekst schrijft, word dan alsjeblieft heel snel wakker.

Met een irreële functie-eisenlijst schep je een onrealistisch beeld en kandidaten trekken je geloofwaardigheid in twijfel. Sterker nog, het schrikt zelfs de meest geschikte kandidaat af. Als mensen denken toch niet in aanmerking te komen, nemen ze niet de moeite om te solliciteren. In een krappe arbeidsmarkt wordt dat effect nog eens versterkt, omdat er genoeg andere opties zijn. Krab jezelf daarom bij elke eis goed achter je oren en benoem alleen datgene dat echt noodzakelijk is voor de functie. En zoekt jouw hiring manager een schaap met 5 poten? Pak jouw rol en vertel hem/haar dan dat schapen met 5 poten niet bestaan (en zaag per direct dat vijfde poot af).

Check ook het artikel Een afknapper: teveel functie-eisen in een vacaturetekst.

Tip 10: Besteed tijd aan het schrijven van jouw vacaturetekst

Even tussendoor een tekstje schrijven óf nog erger een ‘copy-paste functieprofiel’, en dan weer verder: zo wordt er nog vaak gedacht over een vacaturetekst schrijven. Maar echt: elke 10 minuten die je extra besteedt aan het schrijven van een vacaturetekst, win je dubbel en dwars terug. Simpelweg omdat je minder niet-passende sollicitaties ontvangt en de kwaliteit van sollicitanten toeneemt. Dat scheelt je bergen cv’s screenen, talloze afwijzingen versturen, vragen beantwoorden en belletjes beantwoorden van kandidaten die niet snappen waarom zij worden afgewezen. En als ik dan even naar je focus voor de lange termijn kijk: wat denk je dat die afwijzingen doen met je werkgeversmerk? En als je dan een gesprek in gaat, heeft de kandidaat ook al een duidelijk beeld van de organisatie en de functie? Win-win, zeker als je je realiseert dat het latent gezien 100% tot 300% het jaarsalaris kost als iemand binnen een jaar weer vertrekt omdat het beeld van de vacature niet overeenkomt met the daily job.

Nog niet overtuigd dat je tijd moet besteden aan het schrijven van vacatureteksten? Dan roepen we de hulp in van Johnny Campbell, oprichter en CEO van Social Talent, die over het niet vrijmaken van wat extra tijd aan vacatureteksten het volgende zegt:

Smaakt dit naar meer?

Dit waren onze 10 tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst anno 2020. Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer tips voor het schrijven van goede vacatureteksten? Bestel dan hier het boek Werven met Woorden of schuif binnenkort eens aan bij een van onze trainingen over vacatureteksten.