4.061.126 vacatureadvertenties. Dat zijn er behoorlijk wat! Maar volgens Jobfeed stonden deze in Q2 2018 toch echt allemaal online. Voel je je een beetje machteloos bij het zien van deze aantallen en vraag je je af hoe je in al dat vacaturegeweld nog opvalt? Geen paniek! Er is een geheim wapen dat je kunt inzetten: de vacaturetekst.

Daarin valt namelijk nog een slag te slaan. Want 91% van de vacatureteksten scoort een onvoldoende. En dat terwijl de vacaturetekst nog steeds het meest gebruikte middel in arbeidsmarktcommunicatie is. Dát is de eerste indruk van jouw organisatie. En als een sollicitant, naast die van jou, nog 4.061.125 indrukken krijgt, kan je er maar beter voor zorgen dat die eerste indruk goed is. Daarom deze 10 vacatureteksttips, zodat je binnen no-time van een onvoldoende voor jouw vacaturetekst, naar een dikke 10 gaat.

Bron: Jobfeed

Tip 1 vacaturetekst: Begin altijd met een intake

We beginnen met een vacatureteksttip die vrij logisch is, dus het eerste punt is makkelijk verdiend. Want gelukkig weten veel recruiters al hoe belangrijk een vacature-intake is. ‘Zonder goede intake, géén goede vacaturetekst’, zou als tegeltjeswijsheid aan de muur van elke recruiter moeten prijken. Voordat je jouw vacaturetekst gaat schrijven, duik je in alle ins en outs van de vacature. Een vacaturehouder of toekomstige collega kan jou hier alles over vertellen. Zonde om deze belangrijke informatie te laten liggen toch? Maar de vacature-intake kent meer voordelen. Alle voordelen op een rijtje:

 • je achterhaalt wie je droomkandidaat is.
 • jouw droomkandidaat kent geen geheimen meer voor jou, waardoor het zoeken naar hem of haar een stuk gemakkelijker wordt.
 • het schrijven van de vacaturetekst wordt een stuk makkelijker, met alle informatie en inspiratie die je opdoet.

Zeker weten dat je niks mist tijdens de intake? Volg dan alle thema’s uit onderstaande intakecirkel.

De intakecirkel. Bron: Werven met Woorden, 2018

Tip 2 vacaturetekst: Doe een beroep op je inlevingsvermogen

Het voelt misschien een beetje gek om je als recruiter voor te doen als David de Developer. Maar als je je niet kunt inleven in je doelgroep, hoe schrijf je dan een tekst die hem aanspreekt? Het zal geen verrassing zijn dat een developer een ander type mens is, met andere wensen en behoeften, dan een vakkenvuller. Houd hier in de tekst dan ook rekening mee. Voordat je je kunt inleven in je droomkandidaat, moet je wel duidelijk hebben wat dan die wensen en behoeften zijn. Wíe is je droomkandidaat? Gebruik hiervoor een persona. Dit is een visueel overzicht van jouw droomkandidaat. Met de juiste intakevragen, je eigen ervaringen en data kun je deze invullen. Een persona van David de Developer ziet er zo uit:

Wil je deze tip meteen toepassen en zelf aan de slag gaan met een persona? Een gratis template om je eigen persona te maken vind je hier.

Tip 3 vacaturetekst: Zeg de schrijftaal vaarwel

Voordat je hierop een punt kunt verdienen, moet je eerst het verschil weten tussen schrijf- en spreektaal. Schrijftaal is vaak formeel en afstandelijk. Spreektaal is de tone of voice die je ook gebruikt als je tegen een persoon praat. Kijk maar eens naar dit voorbeeld van 2 vacatureteksten voor een vakkenvuller. De een in schrijftaal, de ander in spreektaal.

Welke denk je dat een scholier van 16 jaar het meeste aanspreekt? Juist: de rechter. Waarom? Omdat dat de taal is waar hij zich in herkent. Geen vage termen als goed salaris en prima secundaire arbeidsvoorwaarden, maar een leuk zakcentje verdienen en werken met leuke collega’s. Leef je (weer) in, in je doelgroep dus en schrijf je vacaturetekst zoals je praat tegen de kandidaat.

Tip 4 vacaturetekst: Stop met de creatieve functienamen

Bij Multivlaai zoeken ze een vlaai ninja en bij Coolblue een pakketknuffelaar. Klinkt leuk, maar natuurlijk niet echt duidelijk voor je doelgroep. Want met meer dan 4.000.000 personeelsadvertenties móet je wel duidelijk zijn. Daarnaast is het ook niet goed voor je vindbaarheid. Want welke magazijnmedewerker zoekt op pakketknuffelaar in zijn zoektocht naar een nieuwe baan? Als je wilt weten welke functienamen wél handig zijn om te gebruiken, gebruik dan Google trends. Hier zie je precies hoe vaak er wordt gezocht op een bepaalde functienaam. Pas deze tip toe als je je vacaturetekst schrijft en je bent makkelijker vindbaar voor je droomkandidaat. Dat willen we toch allemaal?


Bron: www.google.nl/trends

Tip 5 vacaturetekst: Gebruik verkooptechnieken in je vacaturetekst

Voor deze tip om je vacaturetekst te verkopen, maken we een uitstapje naar e-commerce. Vacatureteksten verschillen namelijk niet veel van producten. De vacature is jouw product en de droomkandidaat verleid je om deze te ‘kopen’. Oftewel: om te solliciteren. Coolblue en Booking.com zijn natuurlijk de koningen als het gaat om verkooptechnieken. Denk maar eens aan de tekst dat er nog maar 1 kamer vrij is op Booking.com. Rood gekleurd en niet te missen. Of de voordelen van het product nog even voor je opgesomd, inclusief reviews over het product bij Coolblue. Allemaal technieken die inspelen op ons onderbewuste. En dat werkt! Want 95% van onze beslissingen maken wij met ons onderbewuste. Hoe jij de kandidaat online kunt beïnvloeden? Bijvoorbeeld met deze 3 tips:

 • minnetjes gebruiken als opsommingsteken roept onbewust negativiteit op. Vinkjes zorgen juist voor meer positiviteit. En positieve kandidaten… solliciteren natuurlijk sneller!
 • deel reviews of verhalen van medewerkers in je vacaturetekst. Uit onderzoek blijkt dat 60%van de mensen, mensen zoals zichzelf gemakkelijk vertrouwen. Dit kan je doen in de vorm van een quote of je linkt naar een testimonial.
 • benoem de voordelen van de functie heel concreet. Zoals Coolblue bij hun producten én vacatures doet. Wil je meteen pre-selecteren? Benoem dan ook op een goede manier de minder leuke kanten van de vacature.

De communicatie van Coolblue richting consumenten én sollicitanten

Tip 6 vacaturetekst: Geef een goed beeld van de organisatie

Je bent nu halverwege de tips, dus dat betekent dat je al een 5 kunt scoren met je vacaturetekst. Nog geen voldoende dus, want díe krijg je alleen als je werksfeer toevoegt aan je vacaturetekst. Waarom? Omdat dit op nummer 2 staat als belangrijkste pullfactor bij de keuze voor een baan. Bij vrouwen staat werksfeer zelfs op 1. Toch nog niet helemaal overtuigd?

 • 45% van de Nederlandse beroepsbevolking noemt werksfeer als pullfactorbij de keuze voor een nieuwe baan.
 • 24% van de werkzoekenden vindt een mismatch met de cultuur van een organisatie een dealbreaker.
 • 29% van de werkzoekenden vindt cultuur een belangrijk thema.

Een aparte alinea over jou als werkgever mag dus niet ontbreken, voor zo’n belangrijke pullfactor. Maar let op: voorkom holle termen als leuk, betrokken en collegiaal. Want dan krijg je strafpunten. Vertel liever waarom het zo leuk is om bij jouw organisatie te werken en wat ervoor zorgt dat het team zo betrokken en collegiaal is.

Bron: Werven met Woorden

Tip 7 vacaturetekst: Cliché is niet oké

Jeukwoorden noemen we ze ook wel, de woorden als leuk, dynamisch, creatief, enthousiast, proactief, flexibel en uitdagend. Vacatureteksten staan er vol mee! Los van het feit dat deze woorden helemaal niets toevoegen, maak je er geen sollicitatievrienden mee. 1 op de 3 sollicitanten ergert zich namelijk aan holle termen in vacatureteksten. En gelijk hebben ze, want wat zeggen die nou eigenlijk? Vraag je aan een callcentermedewerker en een turnleraar wat voor hen flexibiliteit is, dan krijg je 2 uiteenlopende antwoorden. Tijd om clichés zoveel mogelijk uit je vacaturetekst te verbannen dus. Hoe? Dat kan op een paar manieren:

 • kijk kritisch of het cliché echt noodzakelijk is.
 • benoem waarom het cliché relevant is. Zo kun je het cliché best verwerken in de functie-inhoud. In plaats van ‘je bent creatief/proactief’ ga je dan bijvoorbeeld voor:
  • jouw creativiteit komt goed van pas bij het creëren van nieuwe content
  • jouw proactiviteit is nodig om storingen zoveel mogelijk te voorkomen
 • kijk voor een alternatief in een synoniemenwoordenboek (bijvoorbeeld via synoniemen.net of mijnwoordenboek.nl/synoniem.php).
 • laat je creativiteit de vrije loop en omschrijf het cliché anders.

Tip 8 vacaturetekst: It’s all about the money

Die dikke 10 komt steeds dichterbij, want we zijn al bij vacatureteksttip 8. Maar om díe te bereiken, moet je nog wel een drempel over. Want hoewel 51% van de werkzoekenden salaris een van de belangrijkste aspecten vindt bij de keuze voor een werkgever, denken werkgevers daar anders over. Want slechts in 16% van de vacatureteksten wordt het salaris benoemd. Werk aan de winkel dus, helemaal als je je bedenkt dat 20% van de werkzoekenden afhaakt als er informatie ontbreekt over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het salaris zet je in je vacaturetekst natuurlijk bovenaan de lijst met arbeidsvoorwaarden, want zo’n belangrijke pullfactor moet gewoon de aandacht krijgen die het verdient.

Tip 9 vacaturetekst: Let op spelfouten

Een van de randvoorwaarden voor het behalen van een voldoende op jouw vacaturetekst, is een foutloos geschreven tekst. Met

rode pen jouw vacaturetekst doorgaan klinkt misschien een beetje streng, maar het is wel noodzakelijk. 52% van de werkzoekenden stoort zich namelijk aan spelfouten in een vacaturetekst. En 74% van hoogopgeleide medewerkers geeft aan te twijfelen om een zakelijke relatie aan te gaan met iemand die schrijffouten maakt in het Nederlands. En het aangaan van een zakelijke relatie, is nou net wél de bedoeling! Check, check, dubbelcheck dus. Hoe? Spelfouten voorkom je door:

 • je vacaturetekst in Word te schrijven en niet rechtstreeks in je ATS. Zet de spellingscontrole aan, die haalt (de meeste) fouten eruit.
 • een collega de tekst nog eens te laten lezen.
 • je tekst nogmaals te lezen, maar dan andersom. Gek hè? Maar zo lees je elk woord los en vallen type- en spelfouten eerder op.
 • je tekst te voorzien van een ander lettertype. Je brein ervaart de tekst dan namelijk als nieuwe tekst en zo vallen fouten sneller op.

Tip 10 vacaturetekst: Stop met de lange eisenlijsten

Yes, de 10 is bijna binnen! We hebben bijna alle tips voor de allerbeste vacaturetekst gehad. Maar die 10, die krijg je natuurlijk niet zomaar. Wat je daarvoor moet doen? Géén lange opsommingen meer bij de functie-eisen. 48% van de sollicitanten haakt namelijk af bij het zien van een onrealistische eisenlijst. Dat is dus bijna de helft van je kandidaten. Hartstikke zonde om die nog kwijt te raken, nu ze bijna bij de sollicitatiebutton zijn. Om te voorkomen dat jij – of de vacaturehouder – toch wordt verleid om los te gaan op de functie-eisen, hier wat richtlijnen. Want wist je dat:

 • na 5 bullets de aandacht van de lezer verzwakt?
 • na 7 bullets de aandacht van je lezer helemaal weg is?
 • de tekst achter het allereerste opsommingsteken de meeste aandacht krijgt?
 • als het je lukt om een opsomming met 3 elementen neer te zetten, je opsomming kan rekenen op de meeste aandacht?
 • het laatste punt in een opsomming meer wordt bekeken dan het voorlaatste punt in de opsomming?

Geslaagd!

Zo, dat waren de 10 tips voor het schrijven van een vacaturetekst. Die 10 is in the pocket! Je hebt ‘m verdiend. Na deze les vacatureteksten schrijven wordt het een stuk makkelijker om op te vallen tussen die 4.061.126 vacatureteksten. Toch nog wat meer inspiratie nodig? Bestel dan hier het boek Werven met Woorden en krijg nóg meer handvatten en tips voor de allerbeste vacatureteksten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *