Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

Met dit stappenplan leer jij in no time hoe je een leuke, goede en misschien zelfs wel grappige vacaturetekst kunt schrijven. Een wervende vacaturetekst is dichterbij dan je denkt.

Zo schrijf je een goede vacaturetekst

1. Kies de juiste functienaam

Hier valt of staat je vacaturetekst mee. Neem niet zomaar de functietitel vanuit het functieprofiel over, maar bedenk goed op welke functienaam jouw droomkandidaat zoekt.

2. Schrijf een wervende intro

Met een wervende intro pak je meteen de aandacht van de lezer en houd je die vast. Benoem in de intro meteen het verkoopargument van de vacaturetekst: wat maakt deze functie uniek voor de kandidaat?

3. Besteed voldoende aandacht aan de functie-inhoud

Bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking geeft aan dat de functie-inhoud belangrijk is wanneer zij benaderd wordt voor een baan. Breng dus helder onder woorden wat de kandidaat dagelijks gaat doen en wat de verantwoordelijkheden zijn.

Gebruik niet te veel bullets

Een goed voorbeeld uit een vacaturetekst van Bol.com. Meteen wordt duidelijk wát iemand gaat doen.

4. Gebruik niet te veel bullets

De functie-inhoud als opsomming in de vacaturetekst? Super, maar gebruik niet te veel bullets. Na 5 bullets verzwakt de aandacht van de lezer en na 7 bullets is de aandacht helemaal weg.

5. Benoem altijd werksfeer

Kandidaten willen weten wáár ze komen te werken. Vergeet de werksfeer dus niet te benoemen in je vacaturetekst, helemaal niet omdat 45% van de Nederlandse beroepsbevolking werksfeer als pullfactor noemt bij de keuze voor een nieuwe baan. Voorkom holle termen als ‘leuk’, ‘dynamisch’ en ‘betrokken’. Leg uit wat het team of de organisatie zo leuk, dynamisch en betrokken maakt.

Een goed voorbeeld uit een vacaturetekst van Coolblue. Werksfeer wordt hier zelfs benoemd bij de arbeidsvoorwaarden. Geen holle termen, maar echte voorbeelden.

6. Maak de functie-eisen niet te lang

48% van de lezers haakt af als ze een te lange en onrealistische eisenlijst zien in de vacaturetekst. Beperk je tot wat écht nodig is voor de functie. Dus liever ook geen pre’s!

7. Benoem het salaris in de arbeidsvoorwaarden

Wist je dat 20% van de werkzoekenden afhaakt als er informatie ontbreekt over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden? Zonde! Benoem dus altijd het salaris, want dit staat nog steeds op 1 in de top 10 van belangrijkste arbeidsvoorwaarden van de Nederlandse beroepsbevolking.

Een goed voorbeeld uit een vacaturetekst van Achmea. Het salaris wordt meteen bovenaan de tekst benoemd. En bekijk het voorbeeld van Coolblue ook nog eens hierboven. Daar geven ze het uurloon én het maandloon. Fijne informatie voor de doelgroep (winkelmedewerker).

8. Vergeet de goede afsluiter niet

Roep de lezer op om te solliciteren, dat bevordert de conversie enorm. Maak het solliciteren niet te vrijblijvend en noem ook altijd een sluitingsdatum aan het eind van je vacaturetekst. En last but not least: geeft de kandidaat de mogelijkheid om contact op te nemen als ze vragen hebben.


Top 3 tips vóórdat je een vacaturetekst gaat schrijven

Een veel gehoord excuus als het gaat om het schrijven van een vacaturetekst, is dat de schrijver niet creatief genoeg zou zijn of dat de tijd ontbreekt. Daarom 3 tips die het schrijven van een goede vacaturetekst een stuk gemakkelijker maakt.

Doe altijd een intake

Met alle informatie die je tijdens de vacature-intake krijgt, kom je al een heel eind met het schrijven van jouw vacaturetekst. Zonder goede vacature-intake, geen goede vacaturetekst dus. Doordat je meteen de juiste informatie krijgt over de functie en de ideale kandidaat, kost het schrijven van een vacaturetekst je een stuk minder tijd. En je hebt meteen een hoop inspiratie om te gaan schrijven!

Weet voor wie je schrijft

Leef je in in je droomkandidaat. Achterhaal dus voor wíé je de vacaturetekst gaat schrijven. Wie is deze persoon, wat houdt hem bezig, waar is hij naar op zoek in werk, hoe wil hij aangesproken worden? Door je echt in te leven in de doelgroep word je een stuk creatiever met schrijven.

Ga op zoek naar inspiratie

Doe ideeën op bij andere, succesvolle organisaties. Als je je afvraagt waar je goede voorbeelden kan vinden, helpt het misschien om de websites van de genomineerden van Digitaal Werven 2018 af te struinen. Dit waren:


Handige tools die je helpen bij het schrijven van een goede vacaturetekst

Tot slot nog 4 (gratis) tools, waarmee je nóg gemakkelijker een goede vacaturetekst kunt schrijven.

Google trends

Twijfel je over een goede functienaam? Via www.google.nl/trends kan je precies zien welke functienaam het beste scoort in Google.

Ubersuggest.io

Als je nieuwsgierig bent naar het zoekvolume van een bepaald zoekwoord (functienaam) is Ubersuggest.io handig om te raadplegen. Je kunt hier ook zien op welke combinaties van zoekwoorden veel gezocht wordt.

Canva

Erg handig voor als je iets met beeld wilt doen in je vacaturetekst. In een handomdraai maak je met Canva een goede afbeelding of een infographic die je kunt gebruiken voor je vacaturetekst.

Persona-template

Met het gratis persona-template van Voor Tekst weet je welke informatie je nodig hebt om je in te kunnen leven in je droomkandidaat. Zo heb je helder wíé je zoekt.