Zorgwekkend slechte vacatureteksten in de zorg.

19 oktober 2020

Iris Wright

Adviseur arbeidsmarktcommunicatie & copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


We maken ons zorgen om de kwaliteit van vacatureteksten. Specifiek als we het hebben over de zorgbranche waar juist de werving extra aandacht nodig heeft. Zorgpersoneel is schaars en kampt zelfs met grote personeelstekorten. Tijd om hier een diagnose voor vast te stellen met de passende medicatie.

Hoe scoren de zorgvacatures?

Laten we even terug gaan in de tijd. 2017 om precies te zijn. Toen bleek uit een analyse van de VacatureVerbeteraar dat de zorgvacatures gemiddeld laag scoorde. Waar een score van 100 voor uitstekend stond, eindigden zij met een bittere 20,9. Met andere woorden, deze teksten hadden meer nodig dan alleen een pleister of een paracetamol. Ondertussen zitten we alweer in het najaar van 2020. Dus hoe zien de vacatureteksten in de zorg er nu uit?

We hebben verschillende zorgvacatures onder de loep genomen. Volledig random en puur gekeken naar de inhoudelijke kwaliteit. Vervolgens zagen wij dit soort teksten:

“Ben jij een Verzorgende IG en ligt jouw hart in de zorg? Ben je op zoek naar een baan waarin jij jezelf zowel professioneel als op persoonlijk vlak kunt ontwikkelen? Wil je per direct aan de slag en zelf bepalen onder welke voorwaarden? Start vandaag!”

“Ben jij apothekersassistent en heb jij minimaal twee jaar werkervaring in een ziekenhuisapotheek op de afdeling bereidingen? Ben jij daarnaast stressbestendig, ga jij uitdagingen niet uit de weg en heb je interesse om op verschillende werkplekken in Nederland aan de slag te gaan? Dan zijn wij op zoek naar jou!” 

Zeg eens eerlijk, word je hier nu warm van? Wij in ieder geval niet en zorgpersoneel al helemaal niet. Ook in de arbeidsmarktcommunicatie geldt: voorkomen is beter dan genezen. Alleen met dit soort teksten voorkom je juist dat de beste zorgprofessionals solliciteren. Zonde! Wat vooral opviel bij zo’n 8 van de 10 vacatureteksten, is dat de focus vooral lag op waar het bedrijf naar zocht. Zoals:

“Voor een ziekenhuis in de regio Rotterdam zijn wij op zoek naar een ervaren verpleegkundige. Het betreft een functie voor 24 uur per week. De duur van de opdracht is minimaal een maand en mogelijk langer.”

Koel, afstandelijk en vrij formeel. Eigenlijk alles wat je niet moet gebruiken bij het werven van zorgpersoneel. Dus hoe je het beter kan aanpakken? Een voorbeeld:

“Je fietst kriskras door Harderwijk onderweg naar je cliënten. Ondertussen bedenk je hoe bijzonder het is dat jij het verschil mag maken in het leven van zoveel mensen als parttime verzorgende IG’er. Mensen die dankzij jouw uitstekende zorg in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.”

Heb je het verschil al ontdekt? De onderste versie is veel meer geschreven vanuit de doelgroep. Het onderscheidt zich en creëert direct een beeld hoe iemand impact maakt binnen de maatschappij. Laat je bij het schrijven van vacatureteksten inspireren door Azora, Amaris, Erasmus MC en De Trans. Dit zijn zorgorganisaties die al langer hoog scoren op het doelgroepgericht schrijven van vacatureteksten. Wist je bijvoorbeeld ook dat:

  • vacatureteksten die bestaan uit 250 tot 700 woorden leiden tot gemiddeld 30% meer sollicitaties?
  • in meer dan 70% van de vacatureteksten niet wordt vermeld dat de vacature ‘parttime’ of in ‘deeltijd’ is?
  • 53% van de sollicitanten de vacaturetekst te vaag vindt?

Verbeter jouw vacatureteksten met deze tips

Goed, we hebben dus nog een lange weg te gaan bij het werven van zorgpersoneel. Met deze 4 tips heb jij de juiste medicatie om jouw zorgvacatures te verbeteren.

Tip 1: Besteed aandacht aan de werksfeer

Vrouwen zijn goed vertegenwoordigd in de zorgsector. Zij hechten over het algemeen veel waarde aan de werksfeer, sterker nog: bij vrouwen staat deze bovenaan de pullfactorenlijst. Toch was hier weinig van te merken tijdens onze analyse. Als er al iets in een vacaturetekst stond over de werksfeer, dan was het voornamelijk ‘leuk’ en ‘informeel’. Maar wát maakt het zo leuk en informeel? Hoe concreter het voorbeeld, hoe duidelijker de vacaturetekst. Je laat de lezer op die manier al direct weten hoe het is om bij jouw organisatie te werken.

Tip 2: Schrijf de tekst in spreektaal

Schrijf de vacaturetekst alsof je tegen de doelgroep praat. Ook wel spreektaal genoemd. Op die manier komt de tekst een stuk persoonlijker over. Zorgpersoneel wil juist graag de beleving teruglezen in de vacaturetekst. En extra mooi meegenomen: je valt direct op tussen alle andere zorgvacatures. Nu we het toch hebben over taalgebruik. Wist je dat je met bepaalde woorden eerder de vrouwelijke doelgroep aanspreekt?

Tip 3: Maak een persona

Veel vacatureteksten die we zijn tegengekomen waren vrij afstandelijk. Zoals hierboven ook al staat beschreven lag de focus meer op het perspectief vanuit de organisatie. Denk aan zinnen als ‘wij zoeken…’. Natuurlijk ga je liever voor 3 fantastische sollicitanten dan 50 middelmatige. Door een persona te maken van jouw doelgroep, heb je zowel letterlijk als figuurlijk een beeld van jouw droomkandidaat. Met dit hulpmiddel is het een stuk makkelijker om je in de doelgroep te verplaatsen bij het schrijven van vacatureteksten.

Tip 4: Beschrijf de Job Value Proposition

Val op met jouw vacatureteksten in de zorg. Vertel direct bij de introductie waarom iemand juist voor deze functie bij jouw organisatie moet kiezen. Anders gezegd: benoem de Job Value Proposition. Helemaal nu Google for Jobs in Nederland is gelanceerd, moet je hier zeker aandacht aan besteden. Zorgprofessionals zien namelijk in eerste instantie alleen de eerste 5 tot 25 regels van jouw vacaturetekst. Daarbij dagen we je uit om niet te starten met een standaard vraag. Daar zijn al honderden zorgvacatures van voorzien.

Laat jouw werving voor zorgpersoneel slagen met doelgroepgerichte vacatureteksten. Met deze tips scoor jij vast hoger met jouw zorgvacatures. Succes!