Zorg dat je vacaturetekst wordt gevonden.

30/01/2019

Nicol Tadema

Ambassadeur en oprichter

arbeidsmarktcommunicatie


Wie een baan zoekt, start maar al te vaak zijn banenjacht via de grote zoekmachines als Google en Indeed. Dat een goede positie van jouw vacature in deze zoekresultaten van groot belang is, is een inkoppertje. Want… je kan nog zo’n wervende vacaturetekst geschreven hebben, maar als deze niet wordt gevonden door jouw arbeidsmarktdoelgroep… kan het zomaar angstvallig stil blijven qua sollicitaties. 

Vindbaarheid gaat verder dan Google en Indeed

Een extra punt als het gaat om vindbaarheid en vacatures, want naast de reuzen Google en Indeed, zoeken werkzoekenden ook vacatures via andere kanalen. Denk aan vacaturebanken, social media en de vele recruitmentwebsites. En hoewel je er misschien niet bij stilstaat, hebben ook die websites zoekmachines. Denk aan de werkenbij-site waar een trefwoordenveld staat, of aan de grote zoekbalk op Monsterboard, waar je naast het trefwoord ook plaatsnamen kan intikken.



Jouw vacaturetekst vindbaar maken

Dan naar de hamvraag: hoe bepalen zoekmachines welke plek jouw vacature in de zoekresultaten verdient? De zoekmachines werken met algoritmes: complexe rekenformules waarvan de uitkomst je positie bepaalt. Die algoritmes zijn omgeven door veel geheimzinnigheid. Waar Coca-Cola hun exacte frisdrankrecept nooit helemaal zal prijsgeven, zal ook Google nimmer volledig uit de doeken doen hoe hun algoritme in elkaar steekt. Simpelweg omdat misbruik dan voor de hand ligt. En om het nog lastiger te maken, verandert Google de algoritmes zeer regelmatig.

Wat weten we wel? Nu, dat Google zoveel meer belangrijk vindt dan het gebruik van lukraak wat zoekwoorden. Er wegen nog zoveel meer factoren mee. Zo kijkt Google hoe ‘rijk’ de content is: zijn er bijvoorbeeld video’s, afbeeldingen en hyperlinks toegevoegd? Maar ook tellen zaken mee zoals de totale omvang en inhoud van je website, de opbouw van je URL, inkomende links, relevante interne links en de laadtijd van de pagina. En is jouw website nog (steeds) niet geoptimaliseerd voor mobile devices? Dan krijg je strafpunten van Google en scoor je met jouw vacaturetekst gegarandeerd lager in de zoekresultaten.

Kijken we naar de vindbaarheid van jouw vacaturetekst in Indeed, dan wegen er een aantal andere factoren mee. Zo geeft Indeed aan de beste match voor werkzoekenden te maken door de volgorde van de zoekresultaten af te stemmen op locatie, functienaam én ook de inhoudelijke tekstrelevantie (bijvoorbeeld opleidingsvereisten, benodigde werkervaring, salarisindicatie en de publicatiedatum). Verder val je op in zoekresultaten als je het salaris in je tekst vermeldt, deze wordt geëxtraheerd en zichtbaar in het resultatenoverzicht. Trouwens, Google zegt dat als je hoger wilt scoren met je vacature in Google for Jobs: “you better have a salary in a structured data field.” Ook val je in de zoekresultaten van Indeed op met een sterrenstatus, door de reviews die gegeven worden.


Jouw vacaturetekst tekstueel optimaliseren

Okay, de veelzijdigheid van de algoritmes betekent dus dat alleen het tekstueel optimaliseren van je vacaturetekst nog geen garantie biedt voor een toppositie in de zoekresultaten. Toch kun je met je vacaturetekst wel degelijk invloed uitoefenen op de positie van je vacature in de zoekresultaten van Google, Indeed én die van menig andere zoekmachine, vacaturebank of recruitmentwebsite.

En dan hebben we het niet alleen over de (hogere) positie waarop de vacature verschijnt bij de zoekresultaten, maar ook over het verbreden van je zoektermen, zodat je de kans vergroot dat je wordt gevonden.

Hoe doe je dit nu? We delen 3 ‘random’ tips met je:

1. Kies de juiste functienaam

De juiste functienaam is het antwoord op de vraag: welke functienaam tikt jouw arbeidsmarktdoelgroep in in de zoekbalk van de zoekmachine(s)? Dat vraagt om een dosis inlevingsvermogen en kennis van de doelgroep, maar ook de inzet van bijvoorbeeld Google Trends, LinkedIn of de Indeed Vacature Analyse biedt uitkomst.

En, echt no more cute jobtitles. Een salarisadministrateur zoekt niet op ‘verloningskoning’(winnaar Beste Jobtitel 2016) en ook aan ‘recruiting ninja’ of ‘social samoerai’ waagt niemand zich.

De juiste functienaam wordt trouwens door Google for Jobs genoemd als 1 van de belangrijkste manieren om een vacaturetekst te ranken.

In dit artikel over de vindbare functienaam delen we meer tips en tricks.

2. Gebruik synoniemen

Door in je vacaturetekst bijvoorbeeld synoniemen van functienamen te gebruiken (je hebt werkervaring als teamleider of teammanager), of locaties nabij de standplaats te benoemen (je werkplek is goed bereikbaar vanuit Amsterdam, Amstelveen en Aalsmeer), verbreed je de vindbaarheid van je vacature. Zo vindt een ‘Teamleider uit Amsterdam’ bijvoorbeeld ook de vacature ‘Teammanager in Amstelveen’. Of een ‘Recruiter in Den Haag’ vindt tussen de zoekresultaten ook de vacature voor ‘Recruitmentconsultant in Leiden’.

3. Cut the crap

Clichés, holle frases of hele volzinnen zonder dat je eigenlijk wat zegt. In vacaturetekstland is het geen uitzondering. Google wil echter dat je tekst daadwerkelijk echt ergens over gaat, en de nieuwste artificiële intelligentie-technieken zorgen ook dat Google weet of je tekst ergens over gaat en waar deze over gaat.

Balans tussen SEO en tekst

Goed, de vacature wordt dus optimaal gevonden door SEO toe te passen tijdens het schrijven van de vacaturetekst. Dan komt het aan op de inhoud: een perfecte balans tussen SEO en leesbaarheid is cruciaal. Dus zorg altijd voor de perfecte balans zijn tussen SEO, werving, informatie, motivatie, preselectie en (employer-) branding. Alleen zo zorg je dat de lezers daadwerkelijk die finishstreep overgaan, en dus solliciteren.

Voor Tekst

Voor het vinden van de perfecte balans is kennis, kunde en tijd vereist. De Voor Tekstschrijvers weten hoe je een vacaturetekst optimaliseert om deze zowel vindbaar als effectief te laten zijn. Vindbaar in zoekmachines, op vacaturebanken én effectief door de juiste doelgroep door een sterke tekst echt te bereiken en te laten reageren.

Meer weten? Neem contact met ons op voor meer informatie over SEO-vacatureteksten.