Seminar de allerbeste kandidaten aan de sollicitatietafel.

12/04/2019

Ron Vinke

arbeidsmarktcommunicatie


Een zonovergoten Bussum, om precies te zijn congrescentrum Spant!, was het toneel voor het seminar 'De allerbeste kandidaten aan de sollicitatietafel', georganiseerd door Aaltje Vincent. De auteur, jobmarketingexpert en trainer organiseerde de middag voor meer dan 100 recruitment-, HR- en loopbaanprofessionals met op het programma 4 interessante recruitmentverhalen. Verhalen met 1 overkoepelende boodschap: verplaats jezelf in de sollicitant tijdens de werving en selectie. En ik moet zeggen, wat een toplocatie: makkelijk aan te rijden, gratis parkeren en een aardige jongedame bij de garderobe.

Tegen 13:00 uur liep Congrescentrum Spant! vol met recruitment-, loopbaan- en HR-professionals uit alle hoeken van het land. Bij binnenkomst was Aaltje niet te missen. Als een echte gastvrouw in haar karakteristieke felgekleurde stijl heette ze bij de ingang elke gast persoonlijk welkom met een ferme handdruk.

Het blijft fascinerend dat er zóveel professionals uit het vak bereid zijn om op een zonnige vrijdagmiddag aan zelfontwikkeling te werken. Natuurlijk hadden we met z’n allen op het terras kunnen zitten, maar wat hadden we daar geleerd? Het balkon was wel dé plek die ons het beste van 2 werelden bood. Hier konden we in de pauze en in het zonnetje sparren over de vraagstukken die wij meebrachten, en vooruitblikken op de aanwezige sprekers. Een proces dat vaak even leerzaam is als een interessante spreker.

Dagvoorzitter Nicol Tadema, (onze) directeur van Voor Tekst en auteur van het boek Werven met Woorden, opende vol enthousiasme het seminar. De eerste spreker die zij mocht aankondigen was Aaltje Vincent zelf, die haar presentatie over candidate marketing gaf.In een hoog tempo vloog ze met de aanwezigen door haar K.E.T.S.-model dat zij zelf ontwikkelde op basis van haar decennia aan ervaring met sollicitanten. Want met Kennis, Eenvoud, Transparantie en Snelheid draag je bij aan jouw imago als opdrachtgever en de meest positieve candidate journey voor jouw ‘allerbeste kandidaat’. De tijden van ‘post and pray’ zijn definitief voorbij, de kandidaat moet centraal staan en het hele bedrijf moet worden betrokken bij het wervingsproces. En dan nog 2 vragen. Heb jij al iemand aangewezen als aanspreekpunt voor de sollicitant? En heb jij op LinkedIn jouw kopje- koffie-knop al aanstaan?

Roeland van Laer, head of talent Acquisition bij Alliander, besteeg het podium als tweede. Hij nam ons mee in zijn zoektocht naar technici voor de netbeheerder. In een zaal vol vakgenoten hoefde hij niet uit te leggen hoe lastig dat is. Wat hij wel uitlegde, was hoe hij met Alliander zulke geweldige resultaten had geboekt. In een nuchter verhaal over zijn referral-campagne liep hij stap voor stap zijn succesverhaal door. Een methode waarbij de doelgroep de doelgroep werft. Een strategie die alle 2000 medewerkers van Alliander in recruiters veranderde. Een verhaal over trotse medewerkers.

In een korte pauze, met opvallend lekkere hapjes, was geduld wel een musthave bij de koffiebar. Dat zijn die momenten waarop je direct ziet dat er heel veel animo was voor deze middag. Het balkon liep weer vol en iedereen liet de eerste ronde sprekers even bezinken en verheugde zich op de 2 volgende sprekers. Er was nog veel meer te leren.

Aan de uitstekend geklede Jacco Valkenburg de eer om deel 2 van de dag af te trappen met een crashcourse in LinkedIn-sourcing. Hoe vind je de ideale kandidaat als die er niet in slaagt jou te vinden? De LinkedIn-goeroe deelde verschillende onmisbare sourcingtechnieken en -inzichten voor iedere recruitment-, HR- en loopbaanprofessional. Met een paar prachtige zoektechnieken voor bijvoorbeeld het specifiek vinden van mannen met geboortejaren rond de 1990.

Afsluitend betrad Toine Latour, projectleider Versnelde Selectie bij de Belastingdienst, de spotlight. Hij bracht het inspirerende verhaal over zijn ‘versnelde selectieprocedure’ bij de Belastingdienst. Een échte eye-opener, want bij de Belastingdienst kan je binnen 1 dag solliciteren en aangenomen worden. Om 9:00 uur een gesprek en om 14:00 uur een baan. Een revolutionair verhaal dat zó logisch klinkt dat ik me automatisch afvroeg waarom dit niet de norm is. Maar wat niet is, kan nog komen. En met meer dan 400 nieuwe werknemers bij de Belastingdienst, zou het zomaar eens opvolging kunnen krijgen in andere organisaties. Nu hopen dat ze even geen afvloeiregelingen meer introduceren.

Dagvoorzitter Nicol sloot de inspirerende, leerzame middag af. In de foyer wachtte daar nog napraten met vakgenoten, een drankje, bitterballen en een overheerlijk bakje friet voor alle aanwezigen. Dat kwam goed uit, want je krijgt altijd verbazingwekkend veel honger van zo’n dagje. Met een frietje met mayonaise in de hand is het lekker babbelen. En als je dan naar huis ging, mocht je niet weg voordat je de goed gevulde goodiebag in ontvangst had genomen.

Vanuit Voor Tekst rest ons niets anders dan Aaltje, Roeland, Jacco en Toine te bedanken voor een zeer goed bestede middag. De LinkedIn-connecties zijn weer gemaakt, de inspiratie is opgedaan en de inzichten staan weer in de aantekeningenboekjes. De enige vraag die nog restte: wél of geen glaasje wijn voordat ik naar huis ga?