Schrijven

Natuurlijk schrijven we jouw vacatureteksten, testimonials en webteksten voor werkenbij-sites. Dat spreekt voor zich. En ook als jij andere teksten voor je arbeidsmarktcommunicatie zoekt schrijven we die graag. Bijvoorbeeld social mediateksten. Of hr-brieven. En wat denk je van standaard e-mailteksten, blogs, arbeidsovereenkomsten, diversiteitsstatements of personeelshandboeken? Jij zoekt een tekst in de juiste toon. Wij schrijven het voor je.

Social mediateksten of captions

‘Ben of ken jij de persoon die we zoeken?’ of ‘Nieuwe vacature! Wij zoeken een…’. Op social media als LinkedIn, Facebook, Instagram en Youtube wemelt het ervan. Nietszeggende, algemene oproepen die even snel op de social mediakanalen worden geplaatst. En dat terwijl 36% van de werkzoekenden social media gebruikt bij de zoektocht naar een baan. En 96% van de sollicitanten social media uitpluist voor ze de baan bij jouw organisatie accepteren. Dus… wat zeg je ervan: zullen we samen social mediaberichten maken die uitstralen wie je bent als werkgever?

Blogs

De toverformule voor geloofwaardige content is het laten vertellen van de employer stories door jouw medewerkers. Zo creëer je sociale bewijslast en worden jouw collega’s ambassadeur voor de organisatie. Er is 1 maar… jouw collega die je vroeg een blog te schrijven is (waarschijnlijk) geen copywriter. In het beste geval heeft je collega gevoel voor taal, maar logische opbouw of verbanden zijn vaak ver te zoeken. Hoe zorg je dat het blog prettig en vlot leesbaar is? Voorzien is van een SEO-sausje? Niet teveel jargon of interne begrippen bevat? Voldoet aan de schrijfwijzer en foutloos is geschreven?

Standaard e-mailteksten

De standaard e-mail is het best bewaarde geheim van je recruitmentafdeling. Gestandaardiseerde berichten die je alle sollicitanten stuurt, omdat je wekelijks tientallen of honderden sollicitaties en berichten ontvangt. Dat zijn aantallen die je onmogelijk allemaal persoonlijk kan beantwoorden. Wij schrijven standaard e-mailteksten die zo zijn opgesteld dat het tóch persoonlijk overkomt.

De voordelen:

  • Versterkt het werkgeversmerk. Bijvoorbeeld door de juiste tone of voice aan te slaan, jullie EVP te verwoorden en consistentie te realiseren.
  • Geeft de candidate experience een positieve impuls. Zelfs bij een afwijzingsmail.
  • Levert tijdwinst en gemak op. Zo is het onze ervaring dat door heldere mails er veel minder vragen komen van ontvangers.

Arbeidsovereenkomsten

Na indrukwekkende campagnes, wervende vacatureteksten, inspirerende gesprekken is het zover: je mag een sollicitant een arbeidsovereenkomst aanbieden. Grote kans dat de standaardtekst van de arbeidsovereenkomst er nu als volgt uitziet:

“De werknemer treedt op <datum> in dienst bij werkgever op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in de functie van <naam functie>.”

En theoretisch is het juist, maar sluit de tekst aan bij het werkgeversmerk en de bijbehorende tone of voice? Is het een passende laatste stap in de candidate experience? Of zou een tekst als onderstaand beter aansluiten?

“Jij bent Henriette Janssen, geboren op de zwaar bewolkte donderdag 3 februari 1977 in Amsterdam. Inmiddels woon je aan de Straatlaan 123, 1234 AB in Utrecht. Mijn naam is Rianne de Ruiter, directeur van firma De Boer met een creatief kantoor aan de Wijk 4, 5678 YZ in Amersfoort. En met trots bieden we jou deze arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan.”

Hr-brieven

Elke werkgever kent een groot aantal hr-brieven. Een bevestiging van ouderschapsverlof, een functiewijziging, zelfs een officiële waarschuwing wordt op papier gezet. En ja, ook de bevestiging bij uitdiensttreding.

Plezierige employee journey

Hoe zien jouw hr-brieven eruit? Sluiten de hr-brieven aan bij de tone of voice van je andere communicatie? Is de employer value proposition tussen de regels voelbaar? Of wordt de plezierige employee journey bruut onderbroken omdat een medewerker opeens met ‘u’ wordt aangesproken?

Door je werkgeverspropositie, kernwaarden en tone of voice in alle communicatie consistent door te voeren creëer je eenheid en impact bij jouw (toekomstige) medewerkers. En duidelijkheid! In veel hr-brieven staat de ware boodschap nog verborgen tussen jargon en wollige taal.