Schrijftip: actief schrijvenEen schrijftip die je vaak terugziet is: schrijf actief in plaats van passief. Waarom ook alweer? Omdat actieve zinnen een stuk levendiger, vlotter klinken dan passieve. Bovendien is een tekst vol passieve zinnen langer en saaier. Een lekker leesbare tekst bestaat dus uit actief taalgebruik. Het devies is: vermijd worden/zijn + voltooid deelwoord.

Een paar voorbeelden ter illustratie:

Passief: De teksten worden normaal gesproken verzorgd door een professioneel tekstbureau.
Actief: Een professioneel tekstbureau verzorgt normaliter de teksten.

Passief: De wedstrijd wordt met verve verslagen door de vaste voetbalreporter Jan de Bal.
Actief: Vaste voetbalreporter Jan de Bal verslaat met verve de wedstrijd.

Passief: De arrestanten werden afgevoerd door de politie.
Actief: De politie voerde de arrestanten af.

Kortom: begin met het onderwerp, degene die de actie in de zin uitvoeren.

Lijdend onderwerp

Normaal gesproken is actief schrijven dus het beste. Voor de gein nog even een voorbeeld:

Souvenirwinkels verkopen veel paraplu’s, dankzij de natte Nederlandse winter. Deze zin loopt soepeler en is levendiger dan de passieve variant: Paraplu’s worden door souvenirwinkels goed verkocht, dankzij het natte weer.

Een uitzondering maak je als je het lijdend voorwerp wil benadrukken, dan is het handiger hier de zin mee te beginnen:

Schaatsen worden bij de sportzaken helaas nauwelijks verkocht dit winterseizoen, dankzij het natte weerHier zijn schaatsen het (lijdend)onderwerp. Je geeft zo de schaatsen meer aandacht door het lijdend voorwerp uit de actieve zin:Sportzaken verkopen nauwelijks schaatsen dit winterseizoen, als onderwerp te nemen. Tenzij je je niet over het slechte schaatsweer wilt beklagen, maar juist de sportartikelenretailers een warm hart toedraagt, dan kies je hier voor de actieve variant.

Misschien begeef ik me met dit voorbeeld echter op glad ijs als straks de kou toeslaat en de ijsmeesters alsnog bijeenkomen om de tocht der tochten uit te zetten. Dan kies ik voor de actieve zin: Schaatsen vliegen bij sportzaken als warme broodjes over de toonbank, op naar de koek & zopie!

Nog een tip voor het actiever maken van je tekst: leg ‘m weg en ga een boodschap of iets anders doen (je schaatsen voor de zekerheid laten slijpen). Lees dan je tekst nog een keer kritisch door. Als je zelf actiever bent, wordt je tekst het ook. Kom in actie!


Dit blog komt van het toetsenbord van Joke Sitsen!

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *