Schrijf de beste vacaturetekst.

20/01/2020

Rianne Vinke

Copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


De vacaturetekst is anno 2020 nog steeds het meestgebruikte middel binnen arbeidsmarktcommunicatie. En het is een effectief middel om juist in deze krappe arbeidsmarkt de beste kandidaten te bereiken. Als je dit middel goed in wil zetten, betekent dit wel dat je de beste vacaturetekst moet inzetten. Maar hoe ziet zo’n beste vacaturetekst er in deze tijd uit? Volg de trends en tips en dan schrijf je zelf de beste vacaturetekst ooit!

#1. De beste vacaturetekst begint met een prikkelende opening

‘Wij zijn op zoek naar een administratief medewerker ter ondersteuning van ons team’. Ben je al afgehaakt? Snappen we. Ja, het is meteen duidelijk wat de functie van deze persoon zal zijn, maar saai is deze openingszin ook. Met een gemiddelde aandachtspanne van 6 seconden moet je opvallen, moet je meteen de aandacht pakken. Een beste vacaturetekst schrijven, begint dan ook met een pakkende openingszin. En zeg nu eerlijk, onderstaande eerste paar zinnen in een vacaturetekst van Coca Cola zijn toch veel bruisender?

#2. In de beste vacaturetekst richt je je op de doelgroep

Nog lang niet altijd, maar steeds vaker wordt een beste vacaturetekst geschreven voor de droomkandidaat. De ‘what’s in it for the candidate’ krijgt steeds meer aandacht. En in deze competitieve arbeidsmarkt is dat ook wel nodig. Stel jezelf de vraag waarom de doelgroep bij jou moet komen werken en verwerk dit prominent in je beste vacaturetekst.

  • Flexibele werktijden en vrij tijdens carnaval.
  • Reiskostenvergoeding of een auto van de zaak.
  • Opleidingsmogelijkheden en leuke feestjes waar jij de ‘master barbecue’ bent.

Het zijn maar een paar (bijzondere) arbeidsvoorwaarden die de juiste sollicitant over de streep kan trekken. Via bijvoorbeeld Doelgroependashboard kom je erachter wat de doelgroep belangrijk vindt. Blijf daarin wel jezelf en beloof geen dingen die je niet waar kunt maken. 

#3. In de beste vacaturetekst wordt het salaristaboe doorbroken

Eerlijk is eerlijk, een echte trend is dit nog niet, maar laten we hopen dat dit in 2020 nu eens echt verandert. ‘Marktconform salaris’ en ‘Een leuk salaris’ zijn nu nog de meestgebruikte, loze termen in een vacaturetekst. Het zegt he-le-maal niks. Een leuk salaris kun jij wel leuk vinden, de ideale kandidaat kan daar heel anders over denken. Keiharde euro’s vermelden is dé manier om een beste vacaturetekst te schrijven. En aangezien 67% van de mensen het salaris bepalend vindt in de keuze voor een nieuwe baan, kan het toevoegen van een paar cijfertjes echt verschil maken.

#4. In de beste vacaturetekst laat je zien welke impact een baan heeft

Mensen willen ertoe doen, ze willen invloed hebben op de wereld. Werkgevers die gedreven zijn door waarde- en zingeving worden dan ook steeds populairder. Veel bedrijven spelen hierop in door het te benoemen in hun beste vacatureteksten. Erasmusmc heeft het bijvoorbeeld over ‘beter worden’, een tekst met een mooie dubbele betekenis. En bij a.s.r. verzekeringen doen ze ‘waar anderen alleen over praten’. Daar komt zeker ook een stukje duurzaamheid bij kijken, aangezien werknemers van a.s.r. in het meest duurzaam gerenoveerde kantoorgebouw van Nederland werken. Nu 60% van generatie Z aangeeft invloed op de wereld te willen hebben, schrijf je een perfecte vacaturetekst dan ook met duurzaamheid in gedachten. 

#5. In de beste vacaturetekst laat je collega’s aan het woord

Letterlijk. Want door collega’s in een vacaturetekst te betrekken, geef je de kandidaat meteen een kijkje op de werkvloer en zo lever je social proof. Foto’s, quotes en video’s kunnen van een goede vacaturetekst een beste vacaturetekst maken. Medewerkers aan het woord laten, is ook een mooi middel om de diversiteit in je organisatie te laten zien. Inclusiviteit wordt een steeds hipper thema en kan de droomkandidaat over de streep trekken om op de solliciatiebutton te klikken. Wees daarin ook altijd eerlijk! Zoals Nicol Tadema zegt: “Authenticiteit, dát mag van mij wel de allergrootste trend in vacatureteksten worden.” 

“Authenticiteit, dát mag van mij wel de allergrootste trend in vacatureteksten worden.”

Conclusie: vacature format continu in beweging

Voor wie dacht dat een vacaturetekst alleen maar saai is, deze 5 trends bewijzen het tegendeel. Kun je nog wel wat tips gebruiken? Meld je dan aan voor een van onze trainingen waarbij onze trainers je helpen met het schrijven van een beste vacaturetekst. Al kun je het schrijven van de beste vacaturetekst natuurlijk ook aan onze copywriters overlaten. Dat doen we met plezier!