tekstschrijver - stop - opmaak van vacaturetekstGeploeterd op een geweldige vacaturetekst. Een vacaturetekst die wervend is, aanzet tot actie, preselecteert, vindbaar is… noem het maar op, de vacaturetekst heeft het allemaal. En nu snel online zodat de werving kan starten. Ho, stop.

Beeld zegt meer dan duizend woorden

opmaak van vacaturetekst - beeld zegt meer dan 1000 woordenAls we het over ‘beeld’ bij vacatureteksten hebben, hoef je niet direct te denken aan de meest fantastische visuals. Stel je eens voor welk beeld je vacaturetekst nu oproept. Of beter nog, bekijk het eens: open een willekeurige vacature op je Werkenbij-site / wervingssite, rol je bureaustoel een stukje naar achter en leun even lekker achterover. Wat zie je? Is het een ellenlange vacaturetekst waar je al moe van wordt als je ernaar kijkt? Is het een lap tekst waarbij de aanblik alleen al je naar adem doet snakken? Zorgt de kleur of het formaat van de letters ervoor dat je twijfelt aan de instellingen van je beeldscherm? Leiden de flashy banners elders op de vacaturepagina je af?

Zelfs de allerbeste vacaturetekst bestaat uit meer dan woorden

De opmaak van een vacaturetekst bepaalt mede of de tekst wordt gelezen én de boodschap overkomt bij de lezer. Een goede opmaak van een vacaturetekst versterkt de inhoud, bevordert de leesbaarheid en optimaliseert de conversie. Dus… lang genoeg achterover geleund en kom in actie door de volgende tips toe te passen:

Tips voor een goede opmaak van vacatureteksten

1. Begin met een heldere functietitel
Zorg dat de functietitel herkenbaar en vindbaar is én de lading dekt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de schrijfwijze, zoekt men meer op de functienaam Bedrijfsleider of Filiaalmanager? Bekijk het via Google Trends en maak je keuze. Bij onvoldoende zoekvolume; ga eens op onderzoek uit op LinkedIn.Verduidelijk de functienaam, indien nodig, met de sector waarbinnen de vacature beschikbaar is. Bijvoorbeeld Bedrijfsleider Horeca of Bedrijfsleider Varkenshouderij. Of nóg beter: combineer de functienaam met de naam van de werkgever, dit draagt bij aan de vindbaarheid, bijvoorbeeld Filiaalmanager bij Kruidvat of Filiaalmanager bij C1000.

2. Maak gebruik van tussenkopjes
opmaak van vacaturetekst - tussenkopjesDoor heldere tussenkopjes te gebruiken, deel je de vacaturetekst op in verschillende items. Elk tussenkopje geeft exact aan waar het item over gaat, zodat de vacaturetekst snel gescand kan worden en de lezer direct kan doorschakelen naar het item dat hij/zij wil lezen. Mooi meegenomen is dat tussenkopjes de vindbaarheid van je vacature kunnen verhogen, tenminste… als je de juiste zoekwoorden in de tussenkopjes verwerkt.

Voorbeelden van tussenkopjes in vacatureteksten:

 • Functie-inhoud van deze vacature [functienaam] bij [naam werkgever]:
 • Deze vacature vraagt om een [functienaam] die in het bezit is van:
 • De arbeidsvoorwaarden bij [naam werkgever]:
 • Meer weten over [naam werkgever] in [locatie]:

3. Gebruik opsommingen / bullet points
opmaak van vacaturetekst - opsommingen
Door opsommingen te gebruiken bij de opmaak van je tekst , zorg je ervoor dat:

 • De webtekst overzichtelijk is.
 • De bezoekers de tekst eenvoudig kunnen scannen.
 • Zoekwoorden in de opsommingen een hogere waarde krijgen van zoekmachines.

Tip: gebruik geen minteken als opsommingteken, dit kan een negatieve associatie opleveren.


4. Gebruik een goed lettertype en formaat

opmaak van een vacaturetekst - lettertypeHoe vervelend is het als je je moet inspannen om een tekst te lezen, bijvoorbeeld omdat het letterformaat te klein is, de kleur zorgt voor slechte leesbaarheid of het lettertype voor je ogen danst?

 • veelgebruikte lettertypes zijn Arial of Verdana
 •  aangeraden lettergrootte is 11 /12
 • zorg dat de kleur van de letters voldoende contrasteert met de achtergrond
 • gebruik zo min mogelijk verschillende kleuren tekst, lettergroottes en fonts om de rust in de vacaturetekst te bewaren

5. Wees consistent in opmaak
Door bij elke vacaturetekst dezelfde opmaak te gebruiken zorg je ervoor dat:

 • Het employer brand wordt versterkt.
 • De lezer direct weet waar hij/zij aan toe is.

Denk daarbij verder dan de Werkenbij-website of je wervingssite, voer de opmaak bijvoorbeeld ook door op vacaturesites, door vacatures in de eigen huisstijl met eigen logo, lettertype of opmaak te plaatsen.

opmaak-vacaturetekst-16. Gebruik afbeeldingen en verwijs naar video’s

 • Alleen al de toevoeging van een logo zorgt (vaak) voor kleur en herkenbaarheid.
 • Door foto’s toe te voegen van de werkplek, toekomstige collega’s e.d. creëer je sfeerbeleving.
 • Een foto (of de naam) van de manager en/of consultant maakt de vacature persoonlijk(er) en het wekt vertrouwen bij de lezer.
 • Een verwijzing naar een video zorgt ervoor dat de lezer een nog beter beeld kan vormen bij de vacature en werkgever.
 • Zorg voor eenheid bij het gebruik van afbeeldingen.

7. Juiste lengte
Een goede vacaturetekst werft, preselecteert, is vindbaar, is informatief en zet aan tot actie. Om dit te realiseren heb je al snel 400 tot 600 woorden per vacaturetekst nodig. Probeer altijd de juiste balans te vinden. Vertel niet meer dan noodzakelijk maar zorg ook dat de tekst duidelijk is. Met de juiste lengte van een vacaturetekst laat je zowel zien dat er voldoende informatie wordt gedeeld als dat het geen enorme opgave is om de tekst te lezen.

8. Zorg voor een onmisbare call to action
De allerbeste vacaturetekst  is pas af met een goede call-to-action, ofwel een goede sollicitatiebutton. Onder een goede sollicitatiebutton verstaan we:

 • Een sollicitatiebutton met een contrasterende kleur (afhankelijk van de huisstijlkleur wordt rood, blauw, oranje of groen  aangeraden)
 • Een sticky-sollicitatiebutton, ofwel een button die altijd op ooghoogte in beeld blijft ongeacht je positie op de webpagina.
 • Een sollicitatiebutton met een opvallend maar niet overdreven formaat.
 • Een sollicitatiebutton met een tekst die aanzet tot actie, bijvoorbeeld: solliciteer nu.opmaak van vacaturetekst - sollicitatiebuttons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *