Maar wie wordt het nu? Verko(o)p(st)er Gitaren.

28 mei 2013

Nicol Tadema

Algemeen directeur

arbeidsmarktcommunicatie


Meer dan 200 reacties binnen 8 uur nadat je een vacature hebt gepost. Free publicity voor de vacature én alle aandacht voor je bedrijf in landelijke media. Jouw vacature als trending topic in social media. Wie wil dat nu niet? Tonika Music kreeg het voor elkaar. En kreeg bovendien doodsbedreigingen en haatdragende berichten. Kreeg free publicity die (zeer) negatief is. Kreeg 200 reacties maar geen sollicitaties. Da’s niet echt rock ’n roll.

Er is al veel over gezegd, geschreven en geblogd. Ergens is dit blog dan ook de welbekende ‘mosterd na de maaltijd’, maar soms smaakt die mosterd als een heerlijk dessert.

Tonika Music begeeft zich met de controversiële vacaturetekst voor ‘Verko(o)p(st)er gitaren’ op glad ijs (en zeker niet bovenaan de Google-zoekresultaten). Specialisten in arbeidsmarktcommunicatie hebben al aangegeven dat de vacaturetekst juridisch (net) door de beugel kan. In social media, diverse fora en blogs zijn de discussies in de tussentijd nog steeds in alle hevigheid gaande. Toch gaat mijn persoonlijke interesse nu uit naar het komende selectie- en aannameproces voor deze felomstreden vacature.

Wie oh wie

De (social) media-aandacht zal weliswaar langzaam afnemen maar toch zal er door menigeen nauwlettend worden gevolgd. Wie zal binnenkort als Verko(o)p(st)er de gitaren, jukelele’s, banjo’s en mandoline’s in de rockshop verkopen. Welk scherp geslepen verkooptalent die geen moeite heeft om vlot te spreken staat binnenkort achter de toonbank bij Tonika Music? Dat is de keuze waar deze werkgever nu voor staat. En ook interessant: wat gebeurt er als zo’n vakkundige, niet-rokende ‘smooth talker’ na zijn proeftijd begint te stotteren en een sigaret opsteekt. Zijn hoofd- en baardhaar laat uitgroeien tot wilde haarbossen. En een tatoeage van het Tonika Music-logo laat zetten op een prominente plek ? Terwijl hij goed functioneert, grandioze resultaten behaalt en klanten die speciale winkelbeleving meegeeft?