mkb-worstelt-met-vacaturetekstenGisteren groots op De Telegraaf-website: ‘Mkb worstelt met vacatureteksten’. Recent onderzoek van Indeed bevestigt dat mkb-ondernemingen het opstellen van vacatureteksten maar lastig vinden. Voor ons is dit geen nieuws. Wij zien de resultaten van die worstelingen van mkb’ers dagelijks. Een steekproef op een vacaturebank doet pijn aan ons schrijvershart als we de meest clichématige teksten zien die niets zeggen over wie de werkgever is of welke kandidaat er echt wordt gezocht. Over het gebrek aan inhoud en de overload aan spelfouten nog niet eens gesproken. Hoe kan dit toch? En vooral: hoe kan dit beter?

We vroegen het aan 3 tekstschrijvers van Voor Tekst:

andre-hengevel-voor-tekstAndré Hengeveld, senior tekstschrijver en arbeidsmarktcommunicatieadviseur:

“Het mkb is nogal divers. We praten over honderdduizenden (voor de economie heel belangrijke) bedrijven met daarbinnen een enorme diversiteit in omvang. Mijn ervaring is dat bedrijven met ongeveer 100+ medewerkers echt wel aandacht (kunnen) besteden aan goede vacatureteksten. Deze bedrijven hebben doorgaans wel een HR-professional in dienst die het belang ervan ziet en daar is meestal ook wel budget voor het inhuren van professionals op dit vlak. Bedrijven met minder dan 100 medewerkers (en zeker het echt kleine mkb-bedrijf met 10 tot 30 medewerkers) zien misschien wel het belang van goede vacatureteksten, maar ja… ‘We moeten het erbij doen, ik heb een tent te runnen, prioriteiten liggen elders, we hebben het geld hard voor andere dingen nodig…’ etcetera. Dit zijn argumenten die ik regelmatig hoor. Begrijpelijk, maar als ik dan even met (veelal) de eigenaar doorpraat en uitleg dat het inderdaad nu even iets kost, maar uiteindelijk dubbel en dwars terugverdiend wordt, omdat je een betere medewerker aantrekt die de tent verder helpt en ook geld oplevert, zie ik vaak dat de bereidheid om in vacatureteksten te investeren er wel is. Het is in mijn ogen dus vooral een kwestie van even tijd nemen voor de ROI: uitleggen dat ‘t wat kost, maar dat het ECHT iets oplevert”.

chantal-van-kuyen-voor-tekstChantal van Kuyen, senior tekstschrijver, arbeidsmarktcommunicatiestrateeg en trainer:

“Ondernemers willen graag groeien en ontwikkelen, maar blijven op het gebied van HR vaak behoudend en zelfs ouderwets. Met de standaard functieprofielen en geplakte vacatureteksten. Als je de nieuwe generatie Y en zometeen generatie Z wilt aanspreken, dan is flexibiliteit vanuit je organisatie heel belangrijk. Niet denken in de ouderwetse functieprofielen, maar in rollen, die aansluiten bij de talenten van de arbeidsmarkt. En passend daarbij met vacatureteksten die niet gericht zijn op functie-eisen, maar op de meerwaarde die een kandidaat kan ervaren bij een bedrijf en die hij/zij kan bieden aan het bedrijf. Krachtige teksten die goed to-the-point komen, passend bij de cultuur van je organisatie en passend bij de doelgroepen die je zoekt. Investeer één keer in een sterke tekst met vaste tekstelementen, zodat je daarna telkens alleen de functie-inhoud en je wensenlijstje kunt schrijven. Scheelt je zeeën van tijd en sluit toch mooi aan bij waar je voor staat.”

nicol-tadema-voor-tekstNicol Tadema, senior tekstschrijver, trainer, adviseur en auteur van Werven met Woorden:

Succesvolle mkb’ers zijn druk, het is niet voor niets dat zij op zoek moeten naar personeel en dus met een vacaturetekst aan de slag moeten. Maar teksten schrijven is vaak niet ‘hun ding’ en er is maar weinig tijd. Zo ontstaan naar mijn mening vaak de niet-aansprekende, clichématige teksten die misschien wel sollicitanten opleveren, maar zeker niet de beste sollicitanten. Want wat wil jij liever: 50 middelmatige reacties of 3 goede?

Mijn advies voor mkb’ers die struggelen met het schrijven van vacatureteksten: durf de tijd te nemen voor het schrijven van een wervende tekst. Ga er eens goed voor zitten en – voordat je ook maar 1 letter op papier zet – vraag jezelf eerst af wíé je echt wil bereiken en wát jij hem/haar te bieden hebt. Schrijf vervolgens een tekst waarin je jezelf laat zien: wíé ben jij als werkgever en hoe is het om bij jou te werken? Weg met de clichés, daar win je het niet mee. Jij bent wat je schrijft. De tijd die je in dit proces steekt, win je dubbel en dwars terug tijdens het werving-en-selectieproces én de kwaliteit van je match neemt toe.”

Last but least nog 1 tip voor alle mkb’ers die worstelen met vacatureteksten: bestel het gloednieuwe boek Werven met Woorden. Dit boek maakt het schrijven van vacatureteksten makkelijker én leuker. Net op de markt en tot 2 november nog te bestellen met een speciale voorverkoopactie.

pre-order-werven-met-woorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *