Rijkelijk laat dit blog over De Wereld Werft 2013 ,maar zoals ze zeggen: beter laat dan nooit. De realtime bloggende mannen Bas Westland en Laurens Tienkamp kon ik toch al niet verslaan qua snelheid. Een verslag over hoe ik mijn eerste De Wereld Werft heb ervaren; als een wereld met hoge bergen en diepe dalen.

Dankzij de ideale locatie en het prettige tijdstip (12.00 uur) kwam ik filevrij en ruim op tijd aan bij het Regardz Planetarium in Amsterdam Zuidoost. Niet bij het Planetarium Artis of Regardz Olympisch stadion dus. Weliswaar ontbrak de rode loper maar de rode klinkers en de blauwe ballonnenboog compenseerden dat gemis. Het was maar goed dat ik vroeg was, de garderobedame was vriendelijk doch enige efficiëntie in haar systeem zou voor een volgende keer niet gek zijn. De lunchzaal was nabij de garderobe, toch duurde het even voordat ik de lekkere broodjes had bereikt. Puur omdat ik bij elke stap die ik zette, weer iemand ontmoette die ik te lang niet had gezien. Leuk, al die bekende gezichten!

Opening De Wereld Werft 2013

Heleen Stoevelaar opent het plenaire deel van deze 5e editie van De Wereld Werft. Ik kende Heleen eigenlijk alleen nog als @stoef. Door de vele tweets met succeswensen was @stoef de week voorafgaand aan dit event volgens mij trending topic. De succeswensen hebben hun vruchten afgeworpen, Heleen was geheel in haar element als authentieke dagvoorzitter. Met video’s, een prettig charisma en op duidelijke toon vertelde Heleen veel, maar de zin: ‘eerst bier, dan plezier’ is mij toch echt het meest bijgebleven.

The art of recruitment

Werner Buskermolen, Senior Director Talent Acquisition Americas & EMEA bij softwarebedrijf Informatica neemt de eerste presentatie op zich. Zijn functietitel belooft veel goed, maar die belofte wordt niet waargemaakt. Om mij heen hoor ik zoemen: ‘een lesje basisrecruitment’ en ‘open deuren worden opengetrapt’. Tsja, Werner, het geven van een presentatie aan een overvolle zaal met vakidioten is anders dan ‘the art of recruitment.’

Recruitment en duurzame inzetbaarheid

Eindelijk, de tweede presentatie waar Annelien Jordense, manager resources bij Enexis vertelt over recruitment en duurzame inzetbaarheid. Leuk om de vrouw ‘achter’ de 30% verhoging websitebezoekers, de Digitaal Werven Award 2012 én 2013 (en zo bleek de volgende dag, de winnaar van de 123 Mobiele Recruitment Award) te horen spreken en te zien. Weinig wervelend qua presentatietechniek maar met interessante weetjes waaronder de ‘bedrijfsbril’ van en de gemiddelde leeftijd van 51 jaar Enexis-medewerkers.

Neem jij jezelf mee naar het werk?

The man with a mission alias Huub van Zwieten van Talent First alias life and career innovator neemt het podium over. Ik ben in één keer klaarwakker, net als andere dames in de zaal maar zij dan om andere redenen. Huub laat de zaal bruisen met zijn thema ‘Neem jij jezelf mee naar het werk?’. Waar Huub de kreet laat vallen ‘Thank God it’s Monday’, denk ik ‘Thank God voor de reuring op het podium en dus in de zaal’.  En zijn ‘amuse me or loose me’ krijgt met oog op de voorgaande presentaties een hele eigen betekenis. Huub ‘amuses’ met zijn muizenmetafoor waarbij hij zich opwerpt als een strijder om grijze muizen te bevrijden. Alhoewel Floor Nobels en ik met het raden naar percentages de wasmachine nét niet binnen slepen, overheerst toch de lach. Goede inhoudelijke presentatie met de broodnodige energie. Dank je Huub. PS. Ik laat me dit keer graag in een hokje plaatsen, en wel in die van de gekleurde muizen.

Raak je doelgroep in het hart

Voor breakout ronde 1 neem ik plaats in zaal 3 waar Andre Hengeveld, directeur en arbeidsmarktstrateeg van de Campaign Group weliswaar de energie van Huub van Zwieten niet overtreft, maar zeker in de buurt komt. Andre’s onderwerp is: ‘Raak je doelgroep in het hart’. Met kennis van zaken vertelt Andre over hoe belangrijk inlevingsvermogen is bij het schrijven van de beste vacaturetekst. Alhoewel de doe-opdracht met de flip-overvellen en het knippen van plaatjes uit magazines niet aan mij is besteed én ons groepje niet de winnaar is van het individuele advies door Andre, verlaat ik tevreden de zaal.

Succesvol meten van Online recruitment rendement

Breakout ronde 2, na Huub, Andre en de lekkere fruitcocktail heb ik de smaak te pakken en arriveer ik in zaal 12 voor de breakout ronde ‘Succesvol meten van Online recruitment rendement’. Ik word gastvrij ontvangen door Steven Koopmans en Remy Bronkhorst van Expand Online. Ergens achterin de zaal neem ik plaats naast Timon Rammeloo die ik, ondanks zijn aangekondigde zwarte Converses, niet direct herken. Dat wordt meteen hersteld door onze gedeelde desinteresse voor deze breakout ronde. De presentatie wordt zo monotoon gegeven dat dit ten koste gaat aan de inhoud. De aandacht (althans die van ons) verdwijnt met de noorderzon. De nooduitgang bevindt zich binnen een straal van een meter, ik overweeg heel even de zaal vroegtijdig te verlaten, op weg naar de bar. Jammer, want het onderwerp an sich is zeer interessant. Om toch iets aan de breakout ronde over te houden, mag ik bij vertrek een Expand Online notitieblok en bijpassende pen meenemen.
Misschien had ik bij de eerste ronde van deze breakout moeten zijn, de recensies hier over (blog Laurens Tienkamp) waren een stuk positiever.

De Wereld Werft 2013 - Salem samhoudPlezier, professionaliteit en prestaties

Op naar de afsluiting met Salem Samhoud, inspirator. Salem sluit De  Wereld Werft 2013 in stijl af, door de eerdere presentatie al snel te doen vergeten met zijn zeer inspirerende verhaal. Waar mij ‘eerst bier dan plezier’ vanuit Heleen Stoevelaar’s opening is bijgebleven, wordt door Salem de gehele context van zijn verhaal en specifiek ‘together we build a brighter future’ in mijn geheugen gegrift. Blauwe ballen vliegen in het rond. Op de valreep nog een (vruchteloos) lesje pitchen en de middag zit erop. Jammer dat de vraag wie Salem’s favoriete chauffeur is, onbeantwoord is gebleven.

The end

Het zit erop. Een wereldse dag met diepe dalen en hoge bergen. Het aangeboden diner verruil ik voor het aansluiten in de file (nu wel). Gelukkig ontvang ik van de absoluut geweldige organisatie een zak met snoep om de beginnende honger te stillen en verlaat ik het Regardz Planetarium met een voldaan gevoel. Tot volgend jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *