Lieve recruiter,

Het is 1 van je allermooiste eigenschappen: jouw winnaarsmentaliteit. Met een vacature als startsein, race je dan ook linea recta op de finish af. Je zet daarbij alles op alles om als eerste over de streep te komen. Zo ga jij binnen recordtijd met de winst aan de haal: ofwel maak jij die felbegeerde match. Man oh man, wat houd ik toch van jouw winnaarsmentaliteit.

Jouw wedstrijd
Zodra jij die vacature in bemiddeling krijgt, vlieg je uit de startblokken. Sierlijk en met de juiste techniek spring je over allerlei hordes. De vacaturetekst, een search, benaderen van kandidaten, cv-selecties, sollicitatiegesprekken en arbeidsvoorwaardelijke gesprekken. Met jouw ervaring is alles an easy jump. De finish komt dan ook al in zicht, maar dan… dán fluit ik je terug.

Het was een valse start. Je hebt namelijk de eerste horde overgeslagen: de horde die de vacature-intake heet. En zonder die horde is er géén wedstrijd en dus géén winnaar. Weg glorie en vooral: weg felbegeerde match.

Struikelblok
Mensen in mijn omgeving zeggen dat ik fluitend door het leven ga. Klopt. Ik fluit wat af. Reken maar uit: 47% van de corporates voert (meestal) geen intakes met vacaturehouders, tegen 17% van de bureaus. Dat blijkt uit onderzoek, zelf durf ik deze cijfers tegen te spreken. Volgens mij liggen de cijfers in werkelijkheid vele malen hoger. Feit is dat ontzettend veel recruiters struikelen over de eerste horde.

Win-winsituatie
Met de winst die lonkt, wordt (te) vaak vergeten  dat de vacature-intake de fundering vormt van elk werving- en selectieproces. Tijdens de intake achterhaal je wíé je zoekt voor wélke vacature bij welke organisatie/afdeling. Alleen zo scoor je de beste kandidaat voor the job: qua kwaliteiten en qua match op inhoud en cultuur. Denk je: ‘ik heb toch een functieprofiel?’ of ‘Ik heb vorig jaar voor dezelfde vacature al geworven’? Ook dan stuur ik je resoluut terug naar het startpunt: 42% van de HR-managers vindt dat functieomschrijvingen van de eigen organisatie vaak slecht worden opgezet. Bovendien verandert de markt continu. Tel daarbij op dat de vacature-intake hét moment is om de verwachting van de hiring manager te managen, inspiratie op te doen voor een killer vacaturetekst en draagvlak te creëren. Ik zeg: ‘een win-winsituatie’ (en dat moet je aanspreken met jouw winnaarsmentaliteit).

Oja, ergens noemde ik het overslaan van de vacature-intake-horde een valse start maar eigenlijk vind ik het een diskwalificatie waard. Ben jij een recruiter met winnaarsmentaliteit die wél gaat voor de vacature-intake? Dan ga je sowieso als winnaar over de streep. En ik sta klaar bij de finish om je als eerste te feliciteren met de winst. Zie ik je daar?

Groeten Nicol Tadema

PS Je winkansen vergroten? Meld je nu aan voor de kennissessie De vacature-intake op 19 september in Lelystad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *