Vacature-uitingen met lef = Coolblue.

24/01/2019

Nicol Tadema

Ambassadeur en oprichter

arbeidsmarktcommunicatie


Onderscheiden in arbeidsmarktcommunicatie, je moet maar durven. Coolblue heeft het lef. En zorgt met onderscheidende vacature-uitingen dat zij opvalt. Dat doet Coolblue goed, zo goed dat binnen één dag hun intro voor een vacature, een YouTube video van 14 luttele seconden, al 2.000 views heeft. In veelvoud gedeeld is. Geroemd wordt op Twitter. Geliked wordt op Facebook.

YouTube

Dat intro op YouTube… waar eindbaas Pieter sprakeloos is. Zoekt naar woorden die waarschijnlijk zijn ingefluisterd door één van zijn (getalenteerde!) communicatiemensen. Een huiselijke Coolblue-mok op het bureau, dat daar ogenschijnlijk toevallig staat maar in werkelijkheid tot de millimeter nauwkeurig is gepositioneerd, met het ietwat gedraaide Coolblue-logo duidelijk in beeld. Een eindsnik in de smeekbede ‘ik heb je nodig’ van Pieter waar zelfs smartlapkoningen Johnny Hoes en André Hazes jaloers op zouden zijn geweest. Touché.

Vacaturetekst

Daaronder de link naar de vacaturetekst die je naar de Coolblue-website leidt. Een vacaturetekst die dit keer eens niet begint met ‘donderdagochtend 9.00 uur’, een begin van een vacaturetekst die ik trouwens eerder wel origineel vond, totdat ik zag dat het omschrijven van een werkdag bij Coolblue-vacatures eerder regelmaat dan uitzondering is, waardoor het wat mij betreft de onderscheidende kracht heeft verloren.

Nee, dit keer is de vacaturetekst een open brief van eindbaas Pieter Zwart die een Baas zoekt. Een Baas die bij de iets minder slimme, iets oudere maar extreem gedreven Pieter naar complimentjes vist. Die zijn afvoerputje slim weet te managen, een detail fucker is en default een glimlach op het gezicht heeft. Wil werken voor een slordige hork. Een opleiding hoeft niet te zijn afgerond, over werkervaring wordt niet gesproken. Touché.

Koffie of afwijzing

Heel benieuwd naar het aantal persoonlijke e-mails waarin men Pieter overtuigt dat hij/zij de beste Pieter Manager van Nederland wordt. Heel benieuwd wie er wordt uitgenodigd voor een kop koffie, die vast wordt geschonken in zo’n kleurrijke Coolblue-mok. Maar ook heel benieuwd naar de mensen die geen koffie in de Coolblue-mok krijgen, of eigenlijk naar wat zij wel krijgen, toch geen standaardafwijzing in de trant van: Hartelijk dank voor uw sollicitatie, helaas moeten we u ..’?!

Ik overweeg om zelf solliciteren. Omdat de vacaturetekst zo uniek is. Ik de bedenker van de vacature-uiting van Coolblue kan complimenteren maar ook kan verzoeken alsjeblieft nooit meer het woord marktconform te gebruiken.Ik overweeg om zelf te solliciteren zodat ik óf koffie kan drinken uit die mok (met één klontje suiker a.j.b) óf een afwijzing ontvang, die vast en zeker even uniek zal zijn als de vacature-uiting. Koffie of afwijzing: allebei een sollicitatie waard.