Vacatureteksten starten met vragen?

16/03/2020

Henk van der Draai

Lead copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


“Begin je vacaturetekst met vragen!’ roept een enthousiaste mannenstem in een radioreclame terwijl ik onderweg naar huis rijd. ‘Really, is dat achterhaalde trucje voor het intro nog steeds actueel?’, hoor ik mezelf denken. In deze commercial van een van de bekendste jobboards ter wereld belooft diezelfde man een stijging van 60% van het aantal reacties. Én een kantoorlabrador. Ik heb zo mijn vraagtekens, en dan heb ik het niet over die hond.”

Schrijf onderscheidende vacatureteksten

‘Zoek je een baan en ben je gemotiveerd?’, ‘Ben je proactief en per direct beschikbaar?’, ‘Heb je een hbo-diploma en 5 jaar ervaring?’. Als jij zo’n iemand bent die steevast iedere vacaturetekst start met dit soort vragen, dan heb ik wat vragen voor jou: denk je nog steeds dat dit dé manier is om talent te verleiden? En kijk je nooit verder dan je eigen vacatureteksten? Wil je dan nu wakker worden? Een vacaturetekst met vragen beginnen getuigt van een gebrek aan inspiratie, creativiteit en een tikkeltje gemakzucht. En dat voelen jouw lezers ook. Er zijn al zóveel anderen die op deze manier intro’s van vacatureteksten schrijven. Tja, daarmee slaag je er niet in om onderscheidend te zijn op de huidige arbeidsmarkt. Zeker niet nu Google for Jobs eindelijk in Nederland is gearriveerd. Daar telt het intro zwaarder dan ooit. Wees gerust, ik vertel je graag hoe je het vragencircus omzeilt in het intro.

“Met het schaamrood op mijn kaken, moet ik bekennen dat ik ze ook vaak heb geschreven, de vragen in intro’s van vacatureteksten. Het kostte me weinig moeite om een paar vragen uit mijn mouw te schudden, al was ik het na verloop van tijd enorm beu om vacatureteksten op steeds dezelfde wijze te beginnen. De creativiteit in mijn brein sputterde tegen en dus besloot ik dat het tijd was voor een andere aanpak. Weg met die standaardvragen dus, er zijn andere manieren om te boeien en binden.”

Kies voor kwaliteit met jouw vacature, vermijd kwantiteit

“Dat radiospotje waar ik het net over had, beloofde 60% meer reacties als je de vraag-maar-raak-techniek toepast in vacatureteksten. Er wordt niet bij verteld hoe het zit met de kwaliteit van kandidaten. Het kan zomaar zijn dat jij er als recruiter bakken van extra werk bij krijgt door deze ‘tip’. En dat het veel tijd kost om al die mensen af te wijzen, dat snap je natuurlijk zelf ook. Had je die tijd beter kunnen besteden aan het schrijven van een origineel intro van je vacaturetekst die je zó insteekt dat het pre-selecterend werkt.

Niet iedereen is een geboren tekstschrijver of vindt het leuk om uren kwijt te zijn aan het schrijven van een tekst. Toch kun je het vrij simpel houden om een onderscheidend intro te schrijven en zo de functie in het begin van je vacature te verkopen. Denk in eerste instantie niet waar een kandidaat aan moet voldoen, maar aan wat jij de kandidaat te bieden hebt. Een unieke baan, doorgroeikansen en flexibele werktijden voor een mooie balans tussen werk en privé? Check. Je hebt de Job Value Proposition, ofwel JVP, te pakken. Jouw kapstok waaraan je de rest van de vacaturetekst aan op kan hangen. Een goed begin is ook voor het schrijven van vacatureteksten het halve werk.

Door de JVP centraal te stellen in de eerste alinea van je vacaturetekst, laat je meteen zien wat je als organisatie in huis hebt. Daar waar veel bedrijven het een spel vinden om zo vaag mogelijk hun arbeidsvoorwaarden te beschrijven, liggen daar juist kansen voor jou. Tip: licht er 1 of 2 uit in het intro en laat zien wat je te bieden hebt. Is er een forse bonus bij goed presteren? Benoem het. Geld staat al tijden op de eerste plek als belangrijkste pullfactor en arbeidsvoorwaarde. Is thuiswerken mogelijk en zijn er flexibele werktijden? Een goede balans tussen werk en privé is voor veel mensen aantrekkelijk genoeg om van baan te wisselen.”

Latente kandidaten bewegen niet door vragen in een vacaturetekst

“Vaak is de latent werkzoekende de kandidaat die je wilt hebben. Want: deze professional zit al in een functie en heeft dus ervaring in het vak. En tja, die latente kandidaat krijg je nou eenmaal niet heel makkelijk in beweging. Hij/zij zit goed bij de huidige werkgever, hoeft niet persé van baan te wisselen en vindt de stap om te solliciteren best groot. Het intro van je vacaturetekst is dan juist de geschikte plek om aan te tonen dat het gras bij de buren (in dit geval je eigen organisatie) wél groener is. Stel alleen geen vragen om kandidaten antwoorden in de mond te leggen, want dan blijft die potentiële kandidaat rustig in de huidige baan zitten. Verras en inspireer tijdens het schrijven van je vacaturetekst om daar verandering in te brengen.

Terug naar het begin. Vergeet niet dat radiocommercials slechts 1 doel hebben: verkopen. Mijn advies is om eens niet de meute te volgen en je eigen originele intro voor een vacaturetekst te schrijven. Pak je het goed aan, dan is de kans groot dat je meer onder de aandacht komt, de juiste doelgroep reageert en dat jouw functie sneller wordt vervuld. Nog vragen? Stel ze gerust, alleen niet in een vacaturetekst.”