cijfers-cbs-arbeidsmarkt-150x150Hoera! Het aantal vacatures is het afgelopen kwartaal gestegen, aldus de laatste cijfers van het CBS. Dat is goed nieuws voor de groeiende groep werklozen, waarvan de omvang in dezelfde periode is toegenomen. Toch?

Niets is minder waar

Ondanks dat ik positief ben ingesteld, ben ik vooral een realist. De vacatures zijn niet daar waar de werklozen zijn en vice versa. De laatste 3 maanden verdwenen er 46.000 banen. In de bouwnijverheid, thuiszorg en kinderopvang vielen de hardste klappen. Hard groeide het aantal vacatures in de commerciële dienstverlening.  Knappe intermediair die daar de match ziet. In gedachte zie ik de sollicitaties van kinderdagverblijfleidsters op commerciële functies binnenstromen, alwaar men overweegt om de autoreply als een afwijzingsmail te gaan gebruiken.

cijfers-cbs-arbeidsmarkt-november-2014-grafiek

Krantenkoppen

En ‘Het aantal vacatures groeit!’ is natuurlijk een prachtige krantenkop maar met 94.000 vacatures is dit aantal schrikbarend laag. Vanaf mijn linkerschouder wordt me positief ingefluisterd: Dat is mooi, het zijn er weer 3.000 meer dan een kwartaal eerder. Dus is een hele kleine opwaartse beweging in de lijn van de CBS-grafiek zichtbaar.

Echter wordt het linkse gefluister overstemd door het realisme vanaf de rechterschouder waarvandaan via een dictafoon in mijn oor wordt geschreeuwd: ‘Maar het zijn ook 5.000 vacatures minder dan dezelfde periode vorig jaar. En dik 60% minder dan de 236.000 vacatures zo’n 6 jaar geleden. ‘

Arbeidsmarkt - meer vacatures in november 2014 - parool

Het dalende aantal banen versus de stijging bij vacatures

Gelukkig voegt het CBS  aan de positieve kant ook nog de groei van de economie toe. Daarmee slaat de balans toch nog door naar de goede kant. Okay, de economische groei is maar een schamele 0,1 % ten opzichte van tweede kwartaal. En ook over dat percentage valt heel veel te zeggen maar wat is het dan fijn om positief af te ronden door te zeggen: ‘Ieder z’n vak, ik ben geen econoom maar een positief ingestelde realist.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *