arbeidsmarktcommunicatie - containerbegrip-292x300Als het gaat om arbeidsmarktcommunicatie lijkt cliché het meest favoriete onderwerp van bloggend Nederland. Het is inmiddels cliché om te bloggen over alledaagse containerbegrippen. En alhoewel ik een persoon ben, die zich graag afzet tegen alle vormen van clichés, waag ik er ook een blog aan. Misschien juist wel om me af te zetten tegen clichés, wie weet ….

Wat is nu cliché? Wikipedia spreekt over een stijlfiguur waarbij een beeldspraak wordt gebruikt, die zijn kracht door het vele gebruik ervan heeft verloren. Maar is een cliché dan per definitie fout?

Zelfstandigheid en flexibiliteit zijn de meest gebruikte clichés in vacatureteksten. En dat deze containerbegrippen in veelvoud voorkomen in zowel CV’s als motivaties van sollicitanten, heb je veelal aan jezelf te danken. Immers, preselectie is één van de meest waardevolle factoren van een vacaturetekst. Het is echter de truc om de preselectie zo in te richten, dat je precies die sollicitanten krijgt, waarnaar je écht op zoek bent.

Je vraagt om een flexibele secretaresse met ambitie die zich thuis voelt in een informele werkomgeving? Dan krijg je sollicitaties die voldoen aan jouw wensen, inclusief de woorden flexibel, ambitieus en de zin ‘ik voel me thuis binnen een informele sfeer’. Wat je vraagt is wat je krijgt, oftewel jouw preselectie doet z’n werk.

Wijk af van bestaande patronen: vraag om een secretaresse die ook na 17 uur beschikbaar is om afspraken in te plannen. Een secretaresse die zich graag verder ontwikkelt bij een werkgever waar de directeur gewoon met ‘je’ wordt aangesproken. Zo vergroot je de kans dat je exact dat type sollicitant aantrekt, waar je echt naar zoekt! Ik durf te voorspellen dat bij een vacaturetekst met minder dooddoeners, de clichématige sollicitaties afnemen en de reacties kwalitatief toenemen.

Dus: weg met de clichés en verscherp je preselectie. Je slaat dan niet alleen twee vliegen in één klap maar je steunt ook mij in de strijd tegen clichés ? .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *