Creatieve openingszinnen arbeidsmarktteksten en vacatureteksten.

23/11/2022

Brenda Post

Copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


Je schrijft om gelezen te worden 

Schrijvers schrijven allemaal voor de lezer. Je wil dat jouw tekst gelezen wordt. Toch zijn er verschillen. De auteur schrijft het boek voor een zo groot mogelijk publiek. De schrijver van commerciële teksten schrijft voor de doelgroep. Een vooraf bepaalde groep mensen waarvoor de boodschap interessant is. Ook met het doel om binnen deze doelgroep een groot bereik te hebben. Dat is anders in arbeidsmarktcommunicatie en voor een vacaturetekst. Zeker een handvol reacties geeft je de mogelijkheid om te selecteren. Maar meer is niet nodig, dat levert alleen maar extra werk op. De kwaliteit van de reacties in die arbeidsmarktdoelgroep telt. Je wil specifiek de reactie van die ideale kandidaat of kandidaten.  

Mag ik jouw aandacht?

Welke teksten lees je wel en welke niet? Jouw tekst inleiden dat doe je in een brief of e-mail. Je komt dan nog even terug op eerder contact of de reden van het schrijven. Maar online wil je opvallen. De eerste zin is het eerste contact met de lezer. Net zoals bij een eerste fysieke ontmoeting de eerste indruk bepalend is. Een handdruk, oogcontact en vriendelijke begroeting en het is al gebeurd. Hoe het komt dat we zo snel een eerste oordeel vellen? Dat komt door ons brein. Ons brein kiest onbewust uit de aangeboden informatie hetgeen wat het herkent of wat op dat moment belangrijk is. We nemen selectief waar. Je krijgt de aandacht van de lezer als je voorspelbaarheid vergeet en verrassend schrijft. Schrijf net even vanuit die andere invalshoek. Hieronder enkele tips.  

Spreektaal

Ook als je je richt op een doelgroep schrijf je de tekst voor de lezer, de mens. Schrijf in spreektaal. Spreek de lezer direct aan. Aan de A6, afslag Almere Stad bevindt zich het kantoor van Voor Tekst. Dit kan anders. Ken je de UFO in Almere? Dit centrum van mode is ook het kantoor van Voor Tekst, hier creëren we de teksten. Zinnen die beginnen met tijds- of plaatsaanduidingen zijn herkenbare zinnen die we willen vermijden. Bouw de zin net even anders op. Schrijf actief, schrijf wie de handeling uitvoert. En pak de aandacht van de lezer.   

Doe een belofte

Wat krijg je als lezer als je de tekst leest? Een mooi verhaal? “Er was eens…”, is de belofte voor een mooi sprookje. “In deze blog vertel ik je waarom een goede openingszin van belang is en welke 5 variaties goed werken.” Dit is de belofte van zinvolle informatie over openingszinnen in een tekst. In jouw vacaturetekst kun je als werkgever nog een stapje verder gaan. Maak een belofte aan die ideale kandidaat. Wat levert het de kandidaat op als deze gaat werken in die functie?  

Korte zinnen

Aandacht. Dat wil je als schrijver. Begin met een korte openingszin. Of zelfs met 1 woord. Hiermee maak je de tekst laagdrempelig. Onbewust heeft de lezer dat ene woord snel gelezen en is benieuwd naar het verhaal. En het vervolg en leest door. Vermijd te lange zinnen als openingszinnen. Als je een leuk verhaal vertelt, is een te lange introductie ook een dooddoener. De luisteraar kan je nog waarschuwen. Maar de lezer, die haakt af en leest niet verder.  

Beleving in de tekst “Wat een uitzicht”

Waarom vertellen dat het een leuke werkplek is. Als je de lezer het gevoel kan geven van die werkplek. Hoe? Door alle details te beschrijven. Van het uitzicht over de stad Amsterdam, de groene kantoortuin met flexplekken tot de huiselijke woonkamer met koffiecorner en relaxbank. Nu laat je de lezer bedenken wat al die feiten bij elkaar betekenen: een fijne werkplek.  

Soms werkt het wel die clichés, maar met mate

We horen het vaak. Goed werkgeverschap. Een cliché. En zonder toelichting is het al snel een holle belofte die je niet kan controleren. Wanneer werkt het wel? Het cliché expliciet benoemen. “Dat heb ik vaker gehoord”, denk je. En daar heb je gelijk in. Veel organisaties streven ernaar. “Maar bij ons ligt dat toch anders. Onze afdeling personeelszaken kent de mensen persoonlijk. En…” Met bewijslast neem je de lezer mee in waarom het cliché geen loze belofte is maar een feit.