Creatieve openingszinnen in vacatureteksten.

30/01/2019

Nicol Tadema

Oprichter en ambassadeur

arbeidsmarktcommunicatie


‘Hé, kom je hier vaker?’

Oké, ik weet het. Niet echt de sterkste openingszin die er is hè? Waarschijnlijk wil je nu wegklikken omdat je van een tekstschrijver toch wel iets minder clichés verwacht. En dat is goed, want dat is juist waar dit blog over gaat.

Ik vind namelijk ook dat je van een tekstschrijver mag verwachten dat hij of zij onderscheidend schrijft, maar voor recruiters en HR-adviseurs vind ik dit niet anders. De juiste persoon op de juiste plek: dat is jouw taak. En die juiste persoon voor de juiste plek hoop je aan te trekken met jouw vacaturetekst. Je wilt degene verleiden om bij jou te komen werken, en clichés… daar trapt jouw doelgroep mooi niet in. Stop daarom meteen met standaard openingszinnen in vacatureteksten en trigger potentiële kandidaten met een verleidelijke teaser. De eerste zinnen zijn namelijk hét punt waarop een potentiële kandidaat afhaakt of doorleest. Hoe je dit doet? Door het onderbewuste te triggeren van je kandidaat.

Het reptielenbrein is leidend.

95% van onze beslissingen wordt genomen via ons onderbewuste. Toch zijn de meeste vacatureteksten geschreven voor het bewuste, terwijl maar 5% van onze beslissingen hier wordt genomen. In zijn boek ‘Maak ze gek’ vertelt Aartjan van Erkel hierover en benoemt het reptielenbrein. Een primitief gedeelte van ons brein dat 100% instinctief is. De vergelijking met een reptiel wordt gemaakt omdat deze het grootste deel van zijn tijd slapend doorbrengt. Tenzij hij moet overleven of voortplanten. En hoewel we het over verleiden hebben, laten we de voortplanting toch echt even voor wat het is en gaan we dieper in op het stukje overleven. Het brein wordt getriggerd als hij moet overleven. Om energie te besparen filtert je brein op gevaar. Is iets onbekend? Dan wordt het brein alert en wordt het nieuwsgierig. Zo werkt het ook in vacatureteksten. De bekende ‘ben of ken jij iemand die…’ of ‘wij zoeken…’ doen niets met het reptielenbrein, want dat heeft hij al zo vaak voorbij zien komen. Veel spannender wordt het als de kandidaat iets leest wat nieuw is én wat het hem oplevert. Het reptielenbrein wil namelijk overleven.

Om het reptielenbrein wakker te schudden en zo voor alerte kandidaten te zorgen moet je dus in de openingszinnen van je vacaturetekst anders dan anders zijn. Bijvoorbeeld door:

De impact te benoemen.

De impact mag groots aangepakt worden, zodat een kandidaat weet waar hij of zij aan bijdraagt. Denk bijvoorbeeld aan onderstaande openingszin voor een developer die het systeem van een lampenwebshop draaiende houdt.

‘Dankzij jou hoeven duizenden Nederlanders niet in het donker te zitten.’

De kandidaat uit te dagen.

Door de verantwoordelijkheid te benoemen daag je een kandidaat uit én schrik je meteen kandidaten af die deze verantwoordelijkheid niet zien zitten. Bij een openingszin voor een teamleider kan je dan bijvoorbeeld kiezen voor:

‘Dat de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van 10 medewerkers in jouw handen ligt, schrikt jou niet af. Sterker nog: dát is waarom jij de stap naar een leidinggevende functie wilt zetten.’

De opbrengst al meteen te benoemen.

Bepaalde doelgroepen – vooral de nieuwe generaties – vragen zich vooral af ‘what’s in it for me’. Dat hoeft niet per se over arbeidsvoorwaarden te gaan, hier kan juist gefocust worden op (unieke) ontwikkelmogelijkheden. Voor een trainee kan je bijvoorbeeld de volgende zin als startpunt gebruiken:

‘Wat als je als trainee meteen de ervaring kan opdoen die de rest van je veelbelovende carrière zal vormen?’

Een complimentje te geven.

Een complimentje in een vacaturetekst? Ja, waarom niet? Verrassend is het in ieder geval wel en ieder mens is gevoelig voor een compliment. En als je wilt verleiden is een complimentje natuurlijk een slimme zet. In onderstaand voorbeeld complimenteren we een onlinemarketeer:

‘Dat jij alles op alles zet voor de ultieme klantbeleving vinden wij bewonderingswaardig.

Samen met jouw creativiteit en wilde marketingplannen kunnen we klanten pas écht blij maken.’

Uniek te zijn.

En last but not least: wees uniek. Bepaal de usp van jou als werkgever en/of van de functie. Daar kan je pas echt onderscheidend mee zijn. Voor een vacature van een consultant kan die usp als volgt worden verwoord:

‘Zelfstandig projecten leiden, successen (groots) vieren met collega’s én een glimlach toveren op het gezicht van onze klanten. Zo ziet je baan als consultant bij ons eruit.’

Hopelijk heb ik je met dit blog geïnspireerd om creatieve openingszinnen te gaan gebruiken en standaardzinnen ver – héél ver – weg te stoppen. Ik geloof dat je het kan. Wil je toch nog een beetje meer geïnspireerd worden door 1 van onze experts en oefenen met onderscheidende teksten? Meld je dan aan voor onze training Onderscheidende vacatureteksten schrijven.