Brrr… buzzwoorden op LinkedIn en in vacatureteksten.

01/03/2019

Nicol Tadema

Algemeen directeur

arbeidsmarktcommunicatie


Buzzwoorden in vacatureteksten, we kennen ze allemaal. Ben jij ook zo’n gespecialiseerde, ervaren, vakkundige, gepassioneerde, innovatieve, creatieve, gemotiveerde en verantwoordelijke expert die weet wat leiderschap is? Volgens LinkedIn zijn dat de meest gebruikte termen waarmee we onszelf op onze LinkedInprofielen omschrijven. We gebruiken ze niet allemaal tegelijk, maar we gebruiken ze wel veel. Heel veel. Zo geven 106.111 mensen op LinkedIn aan dat ze gespecialiseerd zijn, 105.639 dat ze ervaren zijn en 5.656 dat ze vakkundig zijn. Creatief, het buzzwoord dat eerder nog bovenaan stond, is gezakt naar plaats 7. Blijkbaar zijn we niet meer zo creatief.

Buzzwoorden, vacatureteksten staan er vol mee

Dat we deze woorden veel gebruiken is op zich helemaal niet gek. Het zijn ook de buzzwoorden die je in bijna alle vacatureteksten tegenkomt. Werkgevers zijn massaal op zoek naar gespecialiseerde, ervaren, vakkundige, gepassioneerde, innovatieve, creatieve, gemotiveerde en verantwoordelijke experts. En werkgevers checken onze LinkedIn-profielen op het moment dat we meedingen naar die zelfstandige, uitdagende, strategische functie met veel verantwoordelijkheid. Wel zo slim om die woorden dan ook in het profiel te hebben staan. Dat vertelt die werkgever meteen van alles over je persoonlijkheid en kunnen.

Wat zegt het eigenlijk?

Eh… not! Zo weinig als jij kan opmaken uit deze buzzwoorden in vacatureteksten, zo nietszeggend zijn diezelfde termen op jouw profiel. Ze vertellen helemaal niets. Want waarom ben je creatief? Waar blijkt dat uit? Ben je creatief omdat je de meest geweldige breiwerkcreaties in elkaar flanst, omdat je creatief bent met kurk, creatief schrijft of omdat je creatieve oplossingen kan aandragen? En waarom zijn die oplossingen dan zo creatief? Waarom ben je gedreven, verantwoordelijk en gepassioneerd? Waar blijkt dat dan uit? Als nergens uit blijkt waarom je bent wat je zegt dat je bent, zijn de termen inderdaad leeg en voegen ze niks toe aan jouw profiel.

Gebruik buzzwoorden niet lukraak

Andersom geldt dat natuurlijk precies zo bij het lukrake gebruik van deze buzzwoorden in vacatureteksten. Waarom moet je bijvoorbeeld als accountant creatief zijn? Omdat je creatief moet kunnen boekhouden, omdat je creatief met de wet moet omgaan, creatief moet zijn in het toepassen van regels of buiten de gebaande paden treedt? In welke zin wil de werkgever dat de nieuwe accountant creatief is? En wat wordt in een vacaturetekst bedoeld met strategisch? Kijk maar naar de definitie van strategisch, dat kan van alles betekenen. Van tactisch, het kunnen werken volgens een bepaald vooropgezet plan tot krijgskundig zijn of visie hebben. Vaak bedoelt een werkgever het laatste. En dan nog: wat betekent dat eigenlijk, een visie hebben?

Zeg wat je bedoelt

Voor zowel LinkedIn-profielen als voor vacatureteksten geldt: gebruik geen loze woorden. Leg uit wat je ermee bedoelt, laat het zien en geef voorbeelden. Dat vertelt veel meer over je persoonlijkheid en wat je kan. Dat gaat natuurlijk ook op voor een vacaturetekst: wees open, eerlijk, concreet en verval niet in clichés. Je wilt uiteindelijk toch liever 3 goede kandidaten die naadloos aansluiten op de functie dan 50 kandidaten die niet voldoen aan jouw wensen, eisen en verwachtingen.