Bulletpoints in vacatureteksten, de overheid kan er wat van.

21 september 2020

Iris Wright

Adviseur arbeidsmarktcommunicatie & copywriter

arbeidsmarktcommunicatie


Bulletpoints in vacatureteksten creëren overzicht en maken de tekst prettig leesbaar. Toch is overdrijven ook een vak. En de overheid kan daar wat van als je kijkt naar hun vacatureteksten. Er lijkt soms geen eind te komen aan de ellenlange werkzaamheden en de lijst met vereisten. Schapen met 4 poten lijken uitgestorven. De populatie van schapen met 10 of meer poten heeft de overhand. Het is tijd dat menig overheidsinstantie wat poten afzaagt. Alleen zo kan er doelgroep- en resultaatgericht worden geworven. Niet met een overload aan bullets die nu nog het beeld zijn als we kijken naar de gemiddelde vacaturetekst van een overheidsinstantie. 

Waslijst van opsommingen

Hoe ziet het gebruik van bullets in overheidsvacatures er dan precies uit? We hebben een groot aantal vacatureteksten bekeken van waterschappen, provincies en gemeenten. Onze bevindingen? De meeste vacatures zitten nét op het randje van het absolute maximum aan bullets, 7 stuks. Na 7 punten gemaakt te hebben is echt de aandacht van alle lezers weg.

Opvallend is bij overheidsvacatures dat er achter 1 punt meerdere punten worden opgesomd. Dat zie je bijvoorbeeld terug in onderstaand voorbeeld waar 2 functievereisten schuil gaan achter 1 bulletpoint:

Bron: Provincie Drenthe

48% haakt af bij de aanblik van onrealistische functievereisten. Een overkill aan bulletpoints zorgt voor zo’n aanblik en de kans dat bijna de helft van de kandidaten afschrikt is vrij groot. Bijvoorbeeld bij deze overheidsvacatures:

Bron: banenpleinlimburg.nl

Bron: Provincie Noord-Brabant

Tips voor het gebruik van bullets

Overheidsinstanties: doe afstand van de troon als het gaat over teveel bulletpoints in vacatureteksten. Benoem bij zowel de functie-inhoud als -eisen alleen de punten die ertoe doen. Het summum is 3 bullets, anders maximaal 5. Gebruik nooit meer dan 7 bullets, omdat je dan over het kijklimiet heengaat (bron: Werven met Woorden).

Daarnaast is het goed om te weten dat een oneven aantal bullets het onbewuste brein meer triggert dan een even aantal. Dit komt betrouwbaarder over in het onderbewustzijn, waardoor de boodschap beter blijft hangen. Met andere woorden:

  • schrijven is schrappen.

Maak keuzes en selecteer alleen de belangrijkste punten. Zo werk je resultaatgericht naar de juiste hoeveelheid bullets. Stel tijdens de vacature-intake concrete vragen. Denk aan: ‘wat is dé musthave van de ideale kandidaat?’ of ‘wat zijn de 3 meest voorkomende werkzaamheden?. Maak gebruik van de intakecirkel om een stevige fundering te leggen voor een wervende vacaturetekst.

  • doe afstand van de pre’s.

Natuurlijk is het mooi als een kandidaat iets extra’s meebrengt. Maar realiseer je goed dat elke pre weer een extra bullet is. Je kan die ruimte beter besteden aan taken of eisen die écht van belang zijn voor de functie.

  • stel prioriteiten.

Denk goed na over de volgorde van de opsomming. Wist je dat de voorlaatste opsomming minder vaak wordt bekeken dan het laatste punt? En dat het allereerste opsommingsteken de meeste aandacht krijgt?

  • zet een streep door de clichés.

Clichés komen onbetrouwbaar over. In de meeste vacatureteksten vonden we woorden als: flexibel, no-nonsens, creatief, passie en ga zo maar door. Nietszeggende woorden die eerder fungeren als opvulling. Leg elk woord op een weegschaal als je vacatureteksten schrijft. Stop het stigma van de ambtenaar door afscheid te nemen van wollige, langdradige vacatureteksten.

Bullets creëren overzicht in een vacaturetekst. Met de onderstaande tips maak jij de opsomming compleet, leesvriendelijk én vindbaar (Bron: o.a. Scanbaar schrijven door Mark van Bogaert):

  • Gebruik vinkjes in plaats van mintekens als opsomming. Vinkjes hebben een positieve associatie, helemaal als ze groen gekleurd zijn. Een minteken levert juist een negatieve associatie op.
  • Een opsomming krijgt de meeste aandacht wanneer er 3 bullets staan.
  • Diverse seo-specialisten geven aan dat Google zoektermen in opsommingen extra waardeert.

Tot slot

Wil je graag los gaan met bulletpoints in vacatureteksten? Doe dat dan bij de arbeidsvoorwaarden. Blijf ook hier keuzes maken wat ertoe doet voor jouw doelgroep. Benoem wat deze belangrijk vindt, in de volgorde die aansluit bij de doelgroep. De arbeidsvoorwaarden bij de overheid zijn vaak bovengemiddeld en er is meer dan genoeg ruimte om te groeien in een functie. Van de gemiddelde 33 vakantiedagen tot flexibele werktijden. Bij overheidsinstanties zijn er genoeg aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden om uit te kiezen.