Deze schrijfstijl past bij jouw DISC-doelgroep.
20/07/2023

Iris Wright (zij/haar)
adviseur en trainer
arbeidsmarktcommunicatie
Goede vacatureteksten schrijven begint met het kennen van je doelgroep. Voor deze optelsom heb je geen rekenmachine nodig. Wel een handige tool om daadwerkelijk die ideale kandidaat te begrijpen. Wat zijn hun voorkeuren? Wanneer spreekt een tekst aan? Hoe overtuig je ze om te solliciteren op jouw vacaturetekst? Het DISC-model is hiervoor een goede basis. En waar de schepper William Moulon Marston (1893-1947) stond voor gelijke kansen voor iedereen, nemen wij die wijsheid mee.
Wat is DISC?
Te beginnen bij het begin: wat betekent de afkorting DISC? Elke letter staat voor een type persoonlijkheidsstijl. Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus. Zegt de laatste persoonlijkheidsstijl je weinig? Het betekent dat je nauwkeurig en precies werkt. Hier lees je straks meer over.
Het DISC-model is een omgevingsgericht gedragsmodel dat voorkeursgedrag uitlegt. Met andere woorden: het geeft je inzicht in hoe mensen zich binnen een eigen groep gedragen. Binnen welke omgeving zij zich het best voelen. En - belangrijk bij het schrijven van vacatureteksten - hoe zij graag communiceren. Of zoals in het boek DISC van a tot z staat:
"Goed communiceren begint met begrip voor de verschillen tussen mensen. Wie zijn communicatie en gedrag wil verbeteren, kan niet zonder DISC"
Elke persoonlijkheidsstijl is gekoppeld aan een bepaalde kleur. Rood voor dominant, geel voor interactief, groen voor stabiel en blauw voor consciëntieus. Goed om te weten: in de meeste gevallen is er 1 duidelijke kleur die aansluit bij jouw doelgroep. Vaak nog gecombineerd met een tweede kleur. Soms zelfs nog met een derde. Voor het schrijven van vacatureteksten is het slim om je te richten op de duidelijkste voorkeurskleur. En vervolgens een balans te vinden met eventuele andere kleuren.
De kracht van DISC in vacatureteksten
Iedereen heeft dus een voorkeur als het gaat over (arbeidsmarkt)communicatie. Met de DISC-schrijfstijl heb je een beter beeld welke schrijfstijl je kan toepassen. Met als bonus: deze DISC-schrijfstijl helpt bij het schrijven van inclusieve vacatureteksten. Puur omdat jij je nu echt richt op persoonlijke (communicatie)voorkeuren. Zonder waardeoordeel. Win-win.
Nee, je plaatst jouw ideale kandidaat niet in een hokje. Wel heb je met deze DISC-schrijfstijl een:
- richting die je kan gebruiken.
- hulpmiddel dat je bewust maakt van jouw eigen schrijfstijl. Die niet per se hoeft aan te sluiten bij de gewenste schrijfstijl van je doelgroep.
- inspiratiebron bij het schrijven van vacatureteksten.
Kleurrijk gedrag
Hoe kom je erachter welke kleur het best aansluit bij jouw doelgroep? Hieronder zie je de karaktereigenschappen per kleur beschreven.
Twijfel je? Doen dan eens een quickscan van 2 minuten via Zelforganisatie Fabriek. En beeld je dan in dat je de ideale kandidaat bent waar je naar zoekt. Welke antwoorden vult deze persoon in bij deze DISC-test?
DISC-schrijfstijl
Heb je de hoofdkleur gevonden die past bij jouw doelgroep? Dan is het tijd om je wat meer te verdiepen in de gewenste schrijfstijl. Hieronder zie je in 1 overzicht wat de gewenste elementen zijn voor jouw vacaturetekst.
De rode doelgroep (D - dominant)
Hoe korter de informatie, hoe beter. De term ‘kort is krachtig’ is voor deze doelgroep enorm van toepassing. Blijf zo dicht mogelijk bij de kern van de informatie. Alle overbodige teksten mag je gelijk weghalen. Benoem de concrete afspraken en beschrijf de voordelen. Richt je daarbij juist op wat het de ideale kandidaat oplevert. Ook belangrijk: laat de beslissing bij de lezer. Bied minimaal 1 keuzemogelijkheid aan. Daarnaast onderneemt deze doelgroep graag zelf actie. Het liefst zo direct mogelijk. Het toevoegen van een telefoonnummer in de vacaturetekst kan je daarom ook gerust een must noemen. Andere tips:
- schrijf korte zinnen. Het liefst een balans tussen 5 en 15 woorden per zin.
- benoem je feiten? Laat die data dan ook zien. Zo kort mogelijk.
- gebruik cijfers.
De gele doelgroep (I – interactief)
Gebruik enthousiast taalgebruik om de aandacht van deze doelgroep te krijgen. Daar zijn deze mensen namelijk erg gevoelig voor. Op een positieve manier. Combineer dat nog eens met een hoog tempo (korte zinnen) en leuke invalshoeken in je vacaturetekst. En dan heb je al een goede basis voor deze tekst. Details hoef je niet te noemen. Besteed juist extra aandacht aan de uitstraling van de vacaturetekst. Nog een paar tips:
- deel complimenten in de tekst.
- benoem quotes als sociale bewijskracht voor een persoonlijke ‘klik’.
- gebruik bijvoeglijke naamwoorden en concrete voorbeelden.
- voeg hier en daar een uitroepteken toe.
De groene doelgroep (S – stabiel)
Een rustige en vriendelijke tone of voice past goed bij deze doelgroep. Vertel in een prettig leesbaar verhaal alle informatie over de functie. Populair en vlot taalgebruik jaagt de lezer eerder weg. Ook overlegt deze doelgroep graag eerst voordat ze actie onderneemt. Bied daarom in jouw vacaturetekst aan om te helpen. Heb het over garantie en zekerheid. Andere tips:
- onderbouw de ‘waarom’.
- voeg persoonlijke verhalen toe van collega’s.
- gebruik bijvoeglijke naamwoorden.
- benadruk de werksfeer met concrete voorbeelden én de plek in het team.
- leg de nadruk op serviceaspecten.
De blauwe doelgroep (C – Consciëntieus)
Feitelijke informatie op een rustige toon beschreven. Daarmee trek je de aandacht van deze doelgroep. Ook vinden deze mensen het fijn om opsommingen te lezen. Het helpt als je een goede structuur toepast in jouw vacaturetekst. Denk aan overzichtelijke kopjes. Te veel enthousiasme en een populaire tone of voice schrikt deze blauwe doelgroep af. Extra tips:
- deel inhoudelijke argumenten.
- gebruik cijfers en grafieken.
- Manage de verwachtingen van de potentiële kandidaat. Bijvoorbeeld door de sollicitatieprocedure uitgebreid toe te lichten.
- voeg een e-mailadres toe. Deze doelgroep heeft de voorkeur voor schriftelijk contact.
- is het mogelijk om onafhankelijk te werken binnen de functie? Benoem het!
Goed van start
We realiseren ons dat de DISC-methode niet wetenschappelijk onderbouwd is. Op basis van onze ervaring weten we dat dit advies wel een effect laat zien in teksten. En natuurlijk is dit hele verhaal pas het begin van het schrijven van een goede vacaturetekst. Hoe beter jij je doelgroep, de functie en de organisatie kent, hoe beter de vacaturetekst straks is. Veel werk? Jazeker. Bij Voor Tekst doen we het graag voor je.
Bronnen
- DISC van a tot z van Peter Haenraets en Hans van Elewout
- Tekst Werkt van Nicol Tadema
- Emotions of Normal People van William Moulton Marstond