blog tipsBloggen. Iedereen wil het. En dat is logisch want bloggen zorgt voor gratis publiciteit en een podium waarop jij je als specialist kunt profileren. En niet te vergeten: bloggen draagt (aanzienlijk) bij aan je vindbaarheid in zoekmachines als Google. Okay, publiciteit, een podium en SEO. Maar er is meer: bloggen is de manier om ‘bij te blijven’, ontwikkelingen voor jezelf op een rij te zetten, (nog) dieper in thema’s te duiken die je al interesseren, je gedachten te ordenen.

Bloggen. Iedereen wil het. Maar menigeen struikelt over de hoge drempel die bloggen (ogenschijnlijk) heeft. Waarover moet ik bloggen? Wat zijn de do & don’ts voor bloggen? Hoe breng ik mijn blog onder de aandacht? Hoe zorg ik dat mijn blog aantrekkelijk is? Allemaal vragen, mijn advies is: gewoon beginnen! En om je op weg te helpen, zet ik hieronder 10 van mijn blogtips voor jou op een rij:

Blogtip 1: blog over je passie tip bloggen
Passie. Een woord dat te pas en te onpas wordt gebruikt. En toch staat passie met stip op 1 in dit overzicht van blogtips. Passie is namelijk de formule voor inspiratie en motivatie voor je blog. Blog vanuit je hart: het idee en de woorden volgen vanzelf.

Blogtip 2: schoenmaker blijf bij je leest
Blog over datgene wat je echt kan, waar je echt verstand van hebt, echt een mening over hebt. Niet alleen ontstaan dan de beste blogs, ook helpt het je (sterk) te profileren binnen je eigen vakgebied.

Blogtip 3: blog authentiek
Blog vanuit jezelf. Deel jouw mening en praat geen anderen na of naar hun mond. Dit zorgt voor authenticiteit en geloofwaardigheid. En voor gegarandeerde unieke content. Doordat je blogt vanuit je passie en blogt over je eigen specialisme moet deze 3e blogtip eenvoudig uit te voeren zijn.

Blogtip 4: blog informatief, niet commercieel
Niet iedereen blogt omdat hij het zo leuk vindt. Veel bloggers bloggen puur om hun dienstverlening of product onder de aandacht te brengen bij potentiële afnemers. En daar is bloggen dan ook een prima medium voor. Maar wat je reden ook is om te bloggen, zorg altijd dat dit niet leesbaar is in je blog. Ook niet tussen de regels door. De waarde van een blog zit ‘m in informeren, niet in promotie.

InfoGraphic_Draft2.1Blogtip 5: breng je blog tot leven met beelden
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Voeg daarom gerelateerde afbeeldingen, filmpjes en audiobestanden aan je blog toe om je blog te completeren. Denk eens aan een YouTube-filmpje of een infographic.

Blogtip 6: maak je blog vindbaar
Een blog draagt bij aan je vindbaarheid in zoekmachines. Onder andere doordat je relevante, actuele content toevoegt aan je website. En omdat blogs goed ranken en inkomende links opleveren. Denk van te voren na wat het zoekwoord/ de zoekwoordcombinatie is waar je graag op wordt gevonden. Zo heb ik voor dit blog gekozen voor het zoekwoord ‘blogtips’. Laat je zoekwoord / zoekwoordcombinatie vervolgens met grote regelmaat in je blog terugkomen. En verwerk deze zeker in de titel van je blog!

Blogtip 7: maak je blog scanbaar
Schrijven voor het internet is scanbaar schrijven. Maak het je lezers makkelijk en zorg dat in een oogopslag je blog te scannen is. Werk met slimme tussenkopjes en opsommingen. Als lengte wordt 1.600 als het ideale aantal woorden voor een blog genoemd. Korter kan. Langer liever niet. Zelf houd ik vaak 500 tot 700 woorden aan.

Blogtip 8: stimuleer interactie in je blog
Betrokkenheid versterkt de relatie. En die betrokkenheid kun je stimuleren door te sturen op interactie. Sluit je blog bijvoorbeeld af met een vraag aan de lezer. Hoe gaan zij om met het thema waarover je blog gaat? Hebben je lezers ervaringen met je blogonderwerp? Of tips over datgene wat er in je blog ter sprake kwam?

Blogtip 9: laat je blog proeflezen
Ben je scherp van tong? En misschien soms wel te scherp? Een buitenstaander kan je behoeden voor een blog waarmee je anderen misschien onbewust verkeerd raakt. En een proeflezer haalt misschien net die ene spel- of stijlfout eruit die jij en de Word-spellingscontrole over het hoofd zagen.

Blogtip 10: breng je blog onder de aandachtblog tips
Blogtip 1 tot en met blogtip 9 allemaal nageleefd. Een geweldig blog is het resultaat. En nu? Hoe zorg je dat dat geweldige blog ook daadwerkelijk wordt gelezen?

  • deel je blog via social media (denk aan hashtags en plaatsen van je blog in relevante LinkedIn-groepen)
  • vermeld je blog in je nieuwsbrief
  • ga op zoek naar een (goed bezochte) niche website die je blog wilt publiceren
  • reageer op relevante blogs van anderen
  • maak je blog vindbaar (blogtip 6)
  • post je blog op relevante fora
  • nog eens 115 andere tips om je blog onder de aandacht te brengen vind je hier.

Dat waren ze. Mijn 10 blog tips. Welke tip voeg jij hier aan toe?

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *